Hoogeveen – Afgelopen week vonden de Noordelijke Jeugdvak wedstrijden voor de bakkerij plaats op het Friesland College in Leeuwarden. Ongeveer twintig studenten van het Alfa-college Hoogeveen namen deel. De winst in de categorie Uitvoerend broodbakker ging naar de 16-jarige Leon Kiers uit Sleen. De 20-jarige Lynn Huiting uit Oosterwolde behaalde een derde plaats in de categorie Zelfstandig werkend banketbakker. Beide studenten zijn eerstejaars van de opleidingen Brood en Banket van het Alfa-college in Hoogeveen.

Leon volgt de opleiding Uitvoerend broodbakker, niveau 2. Hij gooide hoge ogen met zijn krentenbollen en harde bolletjes, die hij bereidde op zijn stage bij bakkerij Herman Schepers in Sleen. De juryleden gaven hem 73 punten. Er werd onder andere gelet op smaak, korst, structuur, afwerking en originaliteit. Door het behalen van de eerste plaats mag hij deelnemen aan het NK op woensdag 8 april in Wageningen.

De docenten van het Alfa-college zijn ook bijzonder trots op de prestatie van student Lynn Huiting. De student van de opleiding Zelfstandig werkend banketbakker, niveau 3, maakte 30 friandises (luxe kleine gebakjes) en drie taartjes met ganache. Dit deed ze bij bakkerij De Jong in Drachten. “Meestal behalen tweede- of derdejaarsstudenten in deze categorie de top 3. Dit is dan ook een sublieme prestatie”, vertelt docent Klaas Visser. De juryleden hebben onder andere gelet op de vulling, gelijkheid, kleur, smaak en creativiteit.

Stichting Jeugdvakwedstrijden
Sinds 1961 organiseert de Stichting Jeugdvakwedstrijden wedstrijden voor jonge brood- en banketbakkers. Jaarlijks vinden deze wedstrijden plaats in zes regio’s, verdeeld over verschillende categorieën. In de regio Noord namen de studenten van het Alfa-college het op tegen studenten van Deltion College, Noorderpoort en Friesland College. Doel van de stichting is om de mbo-studenten in competitieverband uit te dagen hun vakbekwaamheid te meten met die van anderen.

Door Henk Boer

Geef een reactie