GRONINGEN – Zeven studenten van het Alfa-college uit Groningen hebben op 1 november de eerste studentenvereniging van Nederland die zich alleen richt op mbo’ers opgericht, genaamd Primus. Het doel van deze vereniging is om mbo-studenten van ROC’s in en rondom Groningen met elkaar in contact te brengen, een netwerk met bedrijven te ontwikkelen én samen een leuke studententijd hebben.

“We zijn trots dat het ons is gelukt om een studentenvereniging voor alleen mbo’ers op te richten, volgens onderzoek de eerste van Nederland. Met Primus gaan we mbo-studenten van verschillende scholen bij elkaar brengen, want normaal gesproken heb je alleen contact met studenten van je eigen school. Bij onze vereniging gaan we samen studeren, eten en drinken, vergaderen en plezier maken. Daarnaast willen we een netwerk met bedrijven creëren zodat onze leden makkelijker aan een stageplek of baan komen”, vertelt Wesley Wedzinga, één van de oprichters van Primus en ICTstudent bij het Alfa-college.

Onderzoek In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) staan geen andere verenigingen die als doel hebben zich in te zetten voor alleen mbo-studenten. Dit blijkt uit onderzoek van de notaris waar de akte voor de oprichting van Primus is getekend. De oprichters van deze mbo-studentenvereniging hebben zelf ook research gedaan: “We hebben in heel Nederland contact gehad met mboinstellingen en op het internet gezocht of ze net als ons een studentenvereniging voor alleen mbo’ers hebben. We vonden geen ROC’s die dit hebben. Er zijn wel studentenverenigingen die mbo’ers aannemen, maar ze zijn dan een mix van hbo- én mbo-studenten”, zegt Leon Tjemmes, medeoprichter van Primus en student Manager retail bij het Alfa-college.

Lid worden Mbo-studenten die lid willen worden van Primus kunnen via de Instagram-pagina ‘studentenverenigingprimus’ een e-mail sturen óf dit rechtstreeks doen naar studentenverenigingprimus@outlook.com. Dan ontvang je een inschrijfformulier die je digitaal kunt invullen en terugsturen. Daarnaast presenteren drie leden van Primus hun mbo-studentenvereniging op donderdag 7 november tijdens de Hallo MBO Info avond van het Alfa-college. Deze avond vindt plaats van 17.00 tot 20.00 uur op onderwijslocatie Boumaboulevard 573 in Groningen.

Studenten Mbo’ers worden volgens de wet nu nog deelnemers genoemd, maar hier komt verandering in. Vanaf het studiejaar 2020-2021 worden ze volgens de wet namelijk studenten genoemd. Deze wetswijziging komt tegemoet aan de wens van jongeren in het mbo.

Geef een reactie