HOOGEVEEN – Studenten van het Alfa-college van de technische én zorg opleidingen werken iedere week tijdens de projectmiddagen samen aan verschillende opdrachten. Vorige week werd één van de teams verrast tijdens hun eindpresentatie: zij worden aangedragen voor de landelijke mbo innovatieprijs van het platform Verpleegkundige en Zorg Informatica (VZI) van V&VN.

Tweedejaars ICT-studenten werkten in dit project samen met zorg-studenten uit het derde leerjaar. Vanwege corona begon het team wat stroef; overleggen via MS Teams bleek best lastig. Maar toen ze eenmaal ‘live’ met elkaar aan de slag gingen, ontstond er iets! “Het was echt een mooie samenwerking, en gaaf om echt iets te verwezenlijken”, zo sprak één van de studenten.

Verwonderteams
Wat zou er gebeuren als we de zorg zouden proberen te verbeteren vanuit verwondering? Deze vraag stond aan de basis van de vorming van zogenaamde Verwonderteams. De Verwonderteams bestaan uit mensen met een zorgvraag, hun familie en/of mantelzorgers, studenten en docenten Verpleegkunde en ICT en vanuit de zorgorganisatie medewerkers die de teams ondersteunen. In dit project werken het practoraat van het Drenthe College, het Alfa-college en zorgorganisaties, zoals de NNCZ, nauw samen, onder de vlag van de Technologie & Zorg Academie Drenthe (TZA Drenthe).

De studenten liepen mee met zorgmedewerkers om zich te verwonderen over datgene wat zij zagen en te onderzoeken in hoeverre met een technische ondersteuning de kwaliteit van leven verbeterd kon worden.


De werkwijze met de Verwonderteams is uniek te noemen: als een van de eerste scholen in Drenthe wordt met deze methodiek gewerkt waarin mensen met een zorgvraag, mantelzorgers, zorgmedewerkers, studenten en docenten nauw met elkaar samenwerken. En met succes: één van de projecten van het afgelopen schooljaar zal worden voorgedragen voor de landelijke innovatieprijs van het platform Verpleegkundige en Zorg Informatica (VZI) van V&VN.

Veiligheid in en rondom het bed
Zo werd bij de NNCZ voor het Jannes van der Sleedenhuis De Kaap een specifieke looproute voor mensen met een zorgvraag bedacht met speciale lampen, zodat zij van en naar het bed kunnen lopen zonder ’s nachts te veel uit hun slaap gehaald te worden. De lampen werken met bewegingssensoren en geven een gedimd, rood licht af. De kleur van het licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine niet verstoord wordt en de bewoners minder wakker worden dan bij fel wit licht waardoor ze weer sneller in slaap komen.

Komend studiejaar wordt dit prototype verder uitgewerkt door een nieuw samengesteld Verwonderteam.

Technologie en Zorg Academie Drenthe
Het Alfa-college en de NNCZ zijn actief partner van de Technologie en Zorg Academie Drenthe (TZA Drenthe). Kwartiermaker Aad Oosterhof van TZA Drenthe was aanwezig bij de eindpresentatie en gaf toelichting bij de nominatie voor de innovatieprijs: “Deze oplossing is relatief snel te implementeren, en het is echt iets unieks”, zo vertelde hij.

Door Henk Boer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.