Hoogeveen – ’s Morgens je bestelling doorgeven en ’s middags genieten van een lunch, vers bereid door een Hoogeveense ondernemer.

Foto 3 Studenten genieten van smakelijke lunch Subway

Studenten en medewerkers van KARgo!, het kennis- en opleidingscentrum voor Transport & Logistiek en Motorvoertuigentechniek van het Alfa-college profiteren sinds kort van een nieuw project van de opleiding Transport en Logistiek. “Lokale duurzame stadsdistributie” is een samenwerkingsverband tussen de school en Hoogeveense ondernemers, waarbij de studenten praktisch aan de slag gaan met planning, organisatie en distributie. In dit geval gaat het om de levering van lunches voor de leslocatie aan de Stroom in Hoogeveen. Voor het vervoer wordt gebruik gemaakt van transportfietsen. De opleiding Transport en Logistiek hoopt het duurzaam logistiek concept binnenkort verder uit te breiden.

Foto 3 Studenten genieten van smakelijke lunch Subway

BigDanas en Subway in Hoogeveen zijn de eerste ondernemers die zijn aangehaakt bij het project. De lunchwensen worden door studenten van de mbo-opleiding Logistiek Supervisor en Logistiek projectcoördinator (Associate Degree HBO) geïnventariseerd. Met deze bestellijst gaan twee studenten per fietstransport naar de vestigingen van BigDanas en Subway, waar de lunches worden bereid. Bij terugkomst van de fietskoeriers worden de bestellingen in de kantine van KARgo! uitgereikt.

Verder uitbouwen
In tal van steden in Nederland is lokale duurzame logistiek al heel gewoon. Ook in Hoogeveen zijn volop mogelijkheden want de randvoorwaarden uitstekend: een goede infrastructuur, een goed en divers (logistiek) opleidingsniveau, veel lokaal bedrijfsleven en enthousiaste ondernemers.

De initiatiefnemers van de opleiding Transport en Logistiek hopen met meerdere lokale ondernemers een samenwerking aan te gaan, maar het kan ook met grotere organisaties. Ze vertellen enthousiast: “Stel je eens voor dat ook een grote speler als BOL.com gebruik zou willen maken van deze vorm van distributie, wat een fantastisch signaal geven we dan af in het kader van duurzame logistiek tussen een profit en non-profit organisatie!

Dan kunnen meerdere doelstellingen van ons kenniscentrum worden verwezenlijkt, zoals het bevorderen van samenwerking tussen onderwijs en ondernemers en het in de praktijk brengen van logistieke theorie als planning, organisatie en distributie. Maar ook invulling geven aan een duurzaam (transport)concept door middel van fietstransport en het bevorderen van gezondheid en vitaliteit van jongeren en het aanbieden van meer gevarieerde en gezondere voeding.” Ondernemers die interesse hebben kunnen contact opnemen met Kasper Heijnen via kjh.heijnen@alfa-college.nl.

Beste opleiding van Nederland
De opleiding Transport & Logistiek van het Alfa-college is de laatste vier jaar door de studenten beoordeeld als beste logistieke MBO-opleiding van Nederland, een unieke waardering. De persoonlijke aandacht, kleinschaligheid en de begeleiding van docenten die vanuit hun beroepspraktijkervaring de jongeren weten te inspireren en enthousiasmeren, worden hoog gewaardeerd. Ook projecten als lokale duurzame logistiek spreekt de studenten enorm aan.

Door Henk Boer

Geef een reactie