HOOGEVEEN – Eerstejaars studenten Tandartsassistent hebben onlangs poets les gegeven op verschillende basisscholen in de regio om de kinderen uit groep 1 en 2 voor te lichten over tandenpoetsen en het belang van goede mondgezondheid. Volgens docent Marianne Visser- de Bruin is mondgezondheid onder kinderen de laatste jaren gedaald. Ook in regio Hoogeveen is de mondhygiëne verslechterd. Ze vertelt: “Een gezonde mond is één van de belangrijkste onderdelen van onze opleiding. Het is belangrijk dat onze studenten leren om patiënten voor te lichten en te motiveren om hun mond goed te verzorgen.”

De studenten werkten in groepjes totaal tien weken aan het project. Van het maken van een afspraak bij een basisschool naar keuze, tot aan het voorbereiden van de les. De studenten stonden inclusief witte jas, neus-mond masker en handschoenen voor de klas. “Alle kinderen vonden het leuk”, zo vertelt student Danique de Jonge enthousiast. “Maar ook nodig”, vult student Esmee Vogelzang aan. “Zo vertelde één van de kinderen dat de poets les niet nodig was omdat hij toch al slechte tanden had. Maar juist dan is het zo belangrijk!” Na afloop kregen de kinderen allemaal de tandenborstel, waarmee in de les goed werd geoefend, een poetsdiploma én een informatieve brief voor de ouders mee naar huis.

Vervolg: naar het AZC
De studenten hebben de smaak te pakken. Student Mustaba Khafaji wil binnenkort met zijn groepsgenoten een voorlichting geven op het AZC, waar hij zelf ervaart dat daar op het gebied van mondhygiëne nog veel te winnen is. Het Alfa-college juicht dit initiatief toe en helpt hem met de organisatie van deze actie.

Samenwerking met het Ivoren Kruis
De voorlichting op basisscholen is een project wat ieder jaar in de opleiding terug komt. Dit is samenwerking met Het Ivoren Kruis. Deze organisatie zet zich in voor de bevordering van de mondgezondheid, onder andere door voorlichting. Ook leveren zij de materialen waarmee de studenten de poets les kunnen geven.

Geef een reactie