Hoogeveen – Bas Paauwe jr., de trainer die de plaats Hoogeveen op de voetbalkaart heeft gezet, is overleden. De Zwollenaar werd in 1978 landskampioen bij de zondagamateurs met v.v. Hoogeveen. Een prestatie die nooit meer is geëvenaard. De Zwollenaar werd 79 jaar.

De trainer was drie seizoenen actief bij v.v. Hoogeveen waarbij zijn eerste seizoen meteen het meest succesvolle was. De oud-speler van PEC Zwolle behaalde meteen het kampioenschap in de Hoofdklasse. Bijzonder, omdat het nog maar het derde seizoen was op het hoogste niveau.Bas Paauwe groot

Volgens betrokkenen was Paauwe een trainer met visie, vooruitstrevendheid en een geweldige dadendrang. Hij zette Hoogeveen op de rails en zorgde voor een uitgebalanceerd elftal. Een elftal dat bestond uit eigen jongens en daardoor een grote affiniteit had met de achterban.

Uitgaande van het collectief speculeerde Paauwe voor aanvang van het successeizoen op de kansen van de blauwwitters en vond dat een periodetitel er zeker in moest zitten. Het werd dus meer, want aan het eind van de competitie wist hij de daad bij het woord te voegen. Op de laatste wedstrijddag had men twee punten voorsprong op Rheden, dat ook de tegenstander was het op die laatste speeldag. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een gelijkspel en daarmee was het kampioenschap een feit.Bas Paauwe overleden

Boerenkoolvoetbal
Hierna volgde een bloedstollende strijd om het landskampioenschap bij de zondagamateurs, waarin Hoogeveen door blessures en schorsingen startte met een gelijkspel tegen VUC Den Haag en een 1-4 nederlaag tegen Geldrop. Over en uit dacht iedereen, maar zo dacht Paauwe met zijn spelers er niet over. Uitlatingen van de VUC-trainer als zou Hoogeveen ‘boerenkoolvoetbal’ spelen, motiveerden de groep dusdanig, dat het tweede duel met 1-0 van de Hagenaars gewonnen werd.                            Hoogeveen kampioen zondagamateurs 1977-1978

De wonderen bleken toen de wereld nog niet uit, want de als underdog gestarte Hoogeveners presteerden het ongelooflijke. Het verraste in een uitwedstrijd Geldrop door met 1-2 te winnen. Op dat moment was Hoogeveen uitgespeeld en moest het wachten op de sportieve daden van VUC tegen Geldrop. De gehele selectie en supporters waren afgereisd naar Den Haag en zagen VUC met 3-0 winnen. Het ongelooflijke was gebeurd: Hoogeveen was landskampioen bij de zondagamateurs! Hoogeveen vierde een groot feest op het veld van VUC. Een unieke gebeurtenis in de Hoogeveense voetbalgeschiedenis.
De club die niet geacht werd kampioen te worden, werd dat wel. Bij de plaatselijke intocht die volgde op de terugkeer uit Den Haag, gaven duizenden Hoogeveners op ondubbelzinnige wijze blijk van hun waardering voor de prestaties van de pupillen van trainer Bas Paauwe. Later zou de strijdt om de algehele titel tegen ACV wel verloren gaan.
VV Hoogeveen wenst de kinderen, klein- en achterkleinkinderen veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

(Foto: archief v.v. Hoogeveen). Op de kleurenfoto Bas Paauwe jr. tijdens een reünie halverwege de jaren negentig.

Kampioensfoto: Kampioen zondagamateurs van Nederland seizoen 1977-1978
Bas Paauwe (trainer), Hilbert Mulder (leider), Adrie Torenvliet (verzorger), Eddy Bulder, Jan Swart, Henk Klaster, Albert Gelmers, Klaas van der Sleen, Roelof Hoveling, Lucas Veldkamp, Rudie Mensing, Rinus Waltz(ass.trainer).
René Koopman, Roel Smand, Henk Eefting, Wim Benjamins, Karel Liklikwatil, Yme Boersma, Ron de Haas, Max Timmer (verzorger).

Door Henk Boer

Geef een reactie