HOOGEVEEN – DE WOLDEN Het was niet lang nadenken, voor de leden van Rotary club Hoogeveen-De Wolden, om twee ShelterBoxen voor slachtoffers van de aardbevingsramp in Syrië en Turkije te doneren. Snel hulp bieden aan mensen in nood is één van de speerpunten van serviceorganisatie Rotary. Het gaat om het bieden van concrete hulp. Rotary club Hoogeveen-De Wolden doneert de shelterboxen voor slachtoffers die geen huis meer hebben of niet meer in hun huizen durven te wonen wegens naschokken en instortingsgevaar. Veel mensen overnachten onder erbarmelijke omstandigheden in sneeuw, kou en regen. Er is sprake van grote humanitaire nood in de getroffen gebieden.

Inmiddels is na een paar dagen in beide landen het dodental opgelopen tot ruim 30000 en er zijn duizenden gewonden. De verwachting is dat deze aantallen na de tweede aardbeving nog sterk gaan oplopen. Na het uitkomen van de eerste rampberichten en het zien van zeer heftige beelden van slachtoffers van wie familie levend onder het puin ligt begraven is het Rotarynetwerk in Nederland direct in werking gesteld. De donaties vanuit Rotaryclubs stroomden meteen binnen en op dit moment zijn meer dan 935 boxen gedoneerd ter waarde 701250.- euro. Daar zullen nog veel ShelterBoxen bijkomen omdat de meeste clubs tijdens hun wekelijkse bijeenkomst samen bepalen hoeveel ShelterBoxen worden gedoneerd.

ShelterBox is al ter plaatse in Turkije en Syrië en kan alle steun goed gebruiken om de slachtoffers van deze ramp een dak boven hun hoofd te bieden.” ShelterBox, een officiële projectpartner van Rotary International, stelt in rampgebieden altijd eerst met een onderzoeksteam ter plaatse vast welke hulp het beste kan worden ingezet. Na overleg met plaatselijke en internationale hulporganisaties wordt bepaald welke hulpgoederen naar de getroffen gebieden gaan. In de bekende ShelterBoxen zit materiaal waar de mensen behoefte aan hebben zoals tenten, slaapzakken, gereedschap en tabletten voor waterzuivering. Ook worden losse goederen zoals afdekzeilen en touw, thermische dekens, warme kleding en solarverlichting geleverd. Er zijn grote tenten die groot genoeg zijn voor 4 volwassenen en 6 kinderen en kleinere tenten voor 2 volwassenen en 3 kinderen. Als richtlijn voor het inzetten van een grote tent geldt een bedrag van € 750,-. Rechtstreeks doneren voor ShelterBoxen is mogelijk via https://www.shelterbox.nl/doneer/.

Geef een reactie