Hoogeveen – Vorige week heeft H.K.H. Prinses Laurentien in Rotterdam voor de vierde keer de TaalHeldenprijzen uitgereikt. Dit jaar werden er maar liefst 174 TaalHelden genomineerd waaruit 36 doorgingen naar de landelijke verkiezing. Eén van de drie winnaars is Carolien Slager, vandaag is zij door wethouder Gert Vos in het zonnetje gezet.

Andre Weima Fotografie

Hoogeveen
Carolien Slager is manager Geboortezorg bij De Kraamvogel. Zij heeft de titel TaalHeld in de categorie Bruggenbouwer gewonnen. Een bruggenbouwer is iemand die door bijzondere inzet een geletterde samenleving dichterbij brengt. Over Carolien zei de jury: ”Zij heeft binnen het Verloskundigen Samenwerkingsverband de strijd tegen laaggeletterdheid op de kaart gezet. Door haar inzet kan al vanaf het prilste begin worden voorkomen dat kinderen op latere leeftijd laaggeletterd worden. Haar inzet maakt een wezenlijk verschil.” Wethouder Gert Vos wil haar bedanken voor haar bijdrage in Hoogeveen: “Carolien heeft alle kraamverzorgsters in Hoogeveen laten scholen op herkennen van laaggeletterdheid en doorverwijzen naar bijvoorbeeld het Taalhuis. Daarmee helpt zij veel voorkomen en dat verdient een bloemetje.”

TaalHeldenverkiezing
In de zomer van 2017 kon iedereen in Nederland per provincie TaalHelden nomineren en werden de Provinciale TaalHelden 2017 gekozen. Nu heeft een onafhankelijke jury, bestaande uit onder andere Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC), Inge Ipenburg (actrice en schrijfster), Shirma Rouse (zangeres) en Frits van Oostrom (historisch letterkundige) uit deze groep genomineerden de winnaars gekozen van de Landelijke TaalHeldenverkiezing. Nederland telt 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Er rust nog steeds een groot taboe op het onderwerp. Met deze prijzen vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor dit probleem en zet zij mensen die zich inzetten in de strijd tegen laaggeletterdheid in het zonnetje.