Hoe moet het jongerencafé in het AZC Hoogeveen eruitzien? Daar weten de technasium-leerlingen van het Roelof van Echten College (RvEC) wel antwoord op. In opdracht van het AZC maakten zij prachtige ontwerpen. De opdrachtgever was ervan onder de indruk, zo bleek maandag tijdens de afsluitende presentaties.

Aaron Gruppen en Thomas Slot waren twee van de leerlingen die verrasten met hun ontwerp. “Ons ontwerp heeft mooie schuifdeuren, een bar met zitplaatsen, een ronde tafel om gezellig spelletjes aan te doen en een bank om relaxed televisie te kunnen kijken.” De leerlingen kunnen op het RvEC gebruikmaken van tekenprogramma’s, een 3d-printer, een lasersnijder en veel meer om gelikte creaties te maken. Aaron: “Doordat we met allerlei materialen en machines werken, kunnen we het mooiste werk maken. Het was heel leuk om te doen en we zijn trots op het resultaat!”

Onderzoeken en ontwerpen
Leerlingen uit de havo-, atheneum- en gymnasiumklassen kunnen het technasium als keuzevak volgen. Voor de mavo-leerlingen is er het vergelijkbare vak technologie en toepassing. In teams werken de leerlingen aan onderzoeks- of ontwerpopdrachten uit het bedrijfsleven. Van ‘tiny houses’ of een wooncentrum voor actieve 60-plussers ontwerpen tot het toepassen van sensoren die het dagelijkse leven makkelijker maken; professionals uit de regio schakelen de leerlingen in om allerlei problemen op te lossen. Leerlinge Mikki-Roos Kats: “Met twee andere meiden ben ik bezig met een opdracht voor de brandweer. De brandweer wil van ons weten hoe bewoners hun huis brandveiliger kunnen maken. Stof in de wasdroger kan brand veroorzaken. Daarom hebben wij een sensor bedacht die aangeeft dat er te veel stof in de wasdroger zit.”

Van projectplan naar presentatie
“Leerlingen die nieuwsgierig, oplossingsgericht en een echte teamspeler zijn, zijn geknipt voor het technasium”, zegt docente Lia Barendregt. “In teams maken leerlingen een projectplan. Ze onderzoeken wat het probleem precies is, welke oplossingen er zijn en werken hun ideeën uit in een ontwerp. In de werkplaats van het technasium maken ze de mooiste ontwerpen, die ze tot slot presenteren aan de opdrachtgever.” De eigen inbreng van de leerlingen wordt erg gewaardeerd door de professionals. Ook de leerlingen zijn blij met die vrijheid, vertelt Jordy Koster: “We krijgen niet ‘maak een huis’ als opdracht, maar ‘maak iets om in te wonen’. We mogen dus heel creatief zijn. Dat maakt het technasium erg leuk.”

Geef een reactie