HOOGEVEEN – Technasiumleerlingen van het Roelof van Echten College (RvEC) zijn gestart met een uitdagende nieuwe opdracht: ze mogen een stukje van het stationsplein in Hoogeveen opnieuw ontwerpen. Aan de leerlingen de vraag om het stationsplein niet alleen praktisch, maar ook gezelliger te maken, met meer groen en een betere verbinding met de stad.
De opdracht werd afgetrapt door stedenbouwkundigen Jene de Boer en Justin Jager. Als opdrachtgever vanuit de gemeente Hoogeveen hebben zij de technasiumleerlingen geïnformeerd over de huidige situatie en hun toekomstwensen rondom het stationsplein gedeeld. Docent Gijs Koetsenruijter licht toe: “Het stationsplein in Hoogeveen is nu vooral een plek waar mensen snel doorheen lopen, met duidelijke routes en voorzieningen als fietsenstallingen en parkeerplaatsen. De leerlingen mogen een onderdeel van het plein aanpakken, om het zo aantrekkelijker te maken zonder de bestaande functies in de weg te zitten.”
Onderzoeken en ontwerpen
Voor de opdracht doen de leerlingen eerst onderzoek. Koetsenruijter vervolgt: “Ze gaan naar het stationsplein om te vast te leggen welke functies het plein nu heeft en maken een poster over wat Hoogeveen uniek maakt. Ook verzamelen ze inspiratie van andere stationspleinen in binnen- en buitenland. Daarna beginnen ze aan hun ontwerp met schetsen, technische tekeningen en misschien zelfs een maquette.” Het project wordt afgesloten met een korte presentatie in het gemeentehuis, waarin de leerlingen hun ideeën en ontwerpkeuzes uitleggen aan de opdrachtgever. “De leerlingen worden beoordeeld op hun onderzoek, creativiteit en samenwerking”, zegt Koetsenruijter. “Dit project geeft hen een mooie kans om iets te ontwerpen voor hun eigen stad en leert hen meer over de opbouw van een stad of dorp.”
Over het technasium
Het technasium is een onderwijsvorm voor havo- en vwo-leerlingen waarbij je samen met klasgenoten werkt aan echte praktijkopdrachten uit het bedrijfsleven. Technologie speelt tegenwoordig een grote rol in ons dagelijks leven, van zelfrijdende auto’s en VR-brillen tot geavanceerde medische apparaten zoals MRI-scanners. De maatschappij heeft steeds meer mensen nodig die met deze nieuwe technologieën kunnen werken. In het technasium ontwikkel je daarom belangrijke vaardigheden die later van pas komen, zoals samenwerken, plannen, creatief denken, communiceren en ondernemen. Daarnaast leer je ook technische vaardigheden, zoals ontwerpen en programmeren. Zo bereidt het technasium je voor op een toekomst waarin technologie een centrale rol speelt.