ELIM – Super, de mozaïeken langs de Carstensdijk. De kleuren spatten ervan af. Prachtig. En de betrokkenheid! Ja inderdaad een “bij”zonder jaar 2020. Ondanks de dreigende regen kwamen we, Everly en ik, zaterdag al een hele ploeg fietsers tegen. Niet het corso kwam langs, maar wij in optocht langs het veld waar anders de praalwagens zouden staan. Die kleuren, de betrokkenheid, hoe leg je het uit, het doet je wat.

Waar er een heleboel niet kan/mag, dan toch: We laten het er niet bij zitten. Het heeft iets bemoedigends. Als je wilt kun je op tv hele avonden kritische gesprekken bekijken. Inderdaad, je houdt je hart vast van het vroege tot het laatste journaal, zoveel geweld en pijn. Maar soms ervaar je van die kleine opstekertjes – even persoonlijk -. Ik bel nog al veel af als mantelzorger en je hoeft niet al te bezorgd van aard te zijn, maar toch. En dan is er zomaar een wild vreemde, vaak jongere, die je even verder helpt; ik regel dat wel even voor u hoor.

Wat we op moeten merken vind ik, is dat de ‘zorg’ in heel kleine dingen kan zitten…. Doe maar gewoon. Als het linksom niet kan, dan maar misschien rechtsom – geen wagens, maar mozaïeken – kijk even! Okay, eerlijk is eerlijk. Dat we juist deze week in de kerk aan de Dorpsstraat op donderdag 10/9 met Exodus in Elim beginnen, is niet zomaar. Samen lezen als belangstellenden en collega’s in het Bijbelboek Exodus, boek van bevrijding. Een heftig boek. Dat hadden ze onlangs ook al op tv bij De slimste mens “besproken”. We beginnen met een kleine groep, klein vanwege corona, maar we krijgen de ruimte, letterlijk en figuurlijk.

Exodus in Elim, het kan niet mooier. Lees even Exodus 15: 27. We lezen van Bevrijding voor de Israëlieten uit Egypte en de woestijn door. Richting Beloofde Land. Dan staat er: één van de eerste pleisterplaatsen: “Ze kwamen in Elim, een plaats met twaalf waterbronnen en zeventig dadelpalmen. Daar sloegen ze bij het water hun tenten op” Ook al is het misschien niet altijd dagelijkse kost, de oude verhalen zitten er vaak nog wel. Je hoeft alleen maar de Elim-vlag uit te steken. En wat doe je er nu mee ? Dan is het heel belangrijk om bij de tijd te blijven. Zeker als het je beRoep is! We houden elkaar “terzijde” op de hoogte. ds. André Heiner.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: