Column

Terzijde 7 Door: Ds. André Heiner.
ELIM – Wat schuift het? Nee – ik bedoel niet iets met geld of zo, maar schuift het wat in ons perspectief, oftewel zien we wat licht. Kijken we verder dan 1 juni, dan 15 juni, dan 1 juli? De scholen zijn voor de basisschoolleerlingen weer voorzichtig begonnen. Ik ben benieuwd wat onze kleinkinderen te vertellen hebben. Maar het is voorlopig wel alleen via Whats app. Wat doet een kaartje, een bloemetje, of zo maar even: “ik heb nog wat stamppot over” enorm goed.

Je merkt dat iedereen wel een verhaal heeft, soms vol zorg om je geliefden of om je werk of gezondheid. Je ziet ook veel behulpzaamheid en betrokkenheid. Maar ondertussen: “schuift het wat?”. Een beweging, heel voorzichtig van “elkaar een hart onder de riem steken”, zie een paar columns terug, naar “een stip aan de horizon zoeken”. Toch iets van perspectief? Een stip, een punt op de horizon, letterlijk. Misschien vindt iemand het wel een vreemde gedachtekronkel bij een Bijbelverhaal.

Voor a.s. zondag in een dienst die ik heb in Hoogeveen Oost gaat het over de berg Horeb in de woestijn. En ja zeker, over de” Tien geboden ” gaat het ook. God sprak. Direct. Kort om de bocht in alle eerbied gezegd. Als ‘Tien geboden’ kennen we Exodus 20 misschien nog wel. Niet zo’n goed imago hebben de Tien geboden bij de publieke opinie, met nadruk op geboden. Vooral wat allemaal niet mag kregen we ingeprent? Je zegt misschien : Nu hebben we op het moment al regels zat en dan kom jij nog eens aan met die “die tien oude woorden in het nieuwe normaal”.

Deze column is niet om stiekem te preken, maar ik zeg toch maar even, kijk goed: God spreekt: in een bepaald niet rooskleurige situatie in de woestijn: gebrek aan eerste levensbehoeften water, brood, zorg om je kinderen, etc . Je leest het allemaal in Exodus, gewoon herkenbare dreiging en zorg. Maar kijk naar een punt, een stip op de Horizon, letterlijk, de berg Horeb. En wat hoor je het eerst: Ik ben jullie bevrijder! spreekt God. Over een lichtpunt op de horizon gesproken! Het schuift!

Geef een reactie