Door Michel Stempher
Hoogeveen – Zaterdag 21 januari heeft het eerste team van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) voor de eerste keer een wedstrijdpunt over de streep getrokken. Drie keer eerder was het al dichtbij, maar het viste keer op keer met 11-9 achter het net. In de wedstrijd tegen Denk en Zet Culemborg was het eindelijk wel raak. Het tweede van MTB heeft nipt verloren van De Oldehove en het derde heeft Witte van Moort ingemaakt met 14-6.

De wedstrijd begon uitstekend voor de dammers van MTB. Rick Hakvoort haalde met speels gemak remise tegen Sven Winkel, waarna Natalia Sadowska een Maarten Wichgers gehakt maakten van hun tegenstanders. Sadowska had een wel heel gemakkelijke middag tegen Thijs Vreugdenhil. Al heel snel in de opening koos Vreugdenhil voor een passief plan. Bij iedere zet die er gespeeld werd, werd het krachtsverschil duidelijker. Wichgers had het iets lastiger dan Sadowska, maar hij speelde dan ook tegen John van den Borst, een grootmeester. Van den Borst pakte veel tempovoordeel in de opening, maar Wichgers bleef kalm. Wichgers kwam zelfs beter te staan al was Van den Borst het daar niet mee eens. De grootmeester beging echter een enorme blunder: hij zette een combinatie open. Wichgers maakte gretig gebruik van dit buitenkansje. (5-1)

Na dit geweldige begin sloeg het noodlot toe. Maar liefst drie spelers achter elkaar dolven het onderspit tegen de Culemborgers. Als eerst teamtopscorer Michel Stempher tegen Pim Meurs, de kopman van het Culemborgse team. Stempher dook vanuit de startblokken onmiddellijk de aanval in. Meurs accepteerde de uitdaging en hij zette de omsingeling in. De aanval verliep goed, totdat Stempher een positionele grafzet speelde. Het plan om de vleugel te ontwikkelen was prima, maar doordat Stempher een andere tussenzet presteerde, was de geplande ontwikkeling ineens combinatief verhinderd. Hierna was het vechten tegen de bierkaai voor Stempher. Nick Waterink kreeg hem ook aan de broek. Een centrumvoorpost van Waterink werd sterk tegengespeeld door Tjeerd Harmsma. Waterink moest berusten in een zeer nadelige stand, hetgeen hem fataal werd. Als derde op rij verloor Hans Thio. In een uiterst spannend gevecht met Pieter Steijlen was het Steijlen die het best had gerekend in een concrete stelling. Thio kwam een schijf achter en dit nadeel bleek te groot. (5-7)

Het geluk was aan de Hoogeveense zijde toen Maikel Palmans vanuit een verloren stelling zijn tegenstander Björn Winkel door de vlag zag gaan. De resterende drie partijen waren allesbepalend voor de uitslag: overal stond de Hoogeveense speler optisch licht nadelig, maar analytisch stelde het niet veel voor. Antoine Koster was de eerste die een licht nadelige stelling naar remise moest zien te schuiven tegen jeugdkampioen Uladzislau Valjuk. Valjuk probeerde van alles, maar Koster bleef stoïcijns het juiste antwoord vinden. De eerste remise was een feit. Klaas Hendrik Leijenaar kreeg hierna de opdracht om de schaapjes op het droge te houden. Grootmeester Alexander Bulatov speelde nog wel de handigste zetten, maar Leijenaar bezweek niet. Met een 9-9 tussenstand was het de taak voor Zainal Palmans om de coach van Sadowska, grootmeester Evgeni Vatutin, op remise te houden. Palmans slaagde glansrijk. (10-10)
Met deze 10-10 gaan de dammers van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) vol vertrouwen de komende twee wedstrijden in, waarin concurrenten SNA Heerhugowaard en DES Lunteren de koffie klaar hebben staan. Als beide wedstrijden gewonnen worden, bereiken de dammers uit Hoogeveen normaal gesproken de play-offwedstrijd.

Geef een reactie