HOOGEVEEN – Het Hoogeveen Schaaktoernooi presenteert dit jaar twee toptalenten in twee matches. Schaaklegende Jan Timman zal zes partijen spelen tegen het sterkste meisje van de wereld, Zhansaya Abdumalik (19) uit Kazachstan. In de andere match neemt het grootste jeugdtalent ter wereld, de 16-jarige Alireza Firouzja, het op tegen de sterke Peruaanse grootmeester Jorge Cori Tello, tot voor kort ook één der sterkste jeugdspelers ter wereld.

De voormalige wereldtopper Jan Timman (67) behoeft nauwelijks introductie. Hij was jarenlang ‘The Best of the West’, won talloze toernooien en speelde in 1993 een match om de FIDE-wereldtitel met Anatoly Karpov. De in Arnhem wonende grootmeester is nog steeds actief en scoorde in de 1e klasse KNSB dit jaar 7½ uit 8 aan het topbord van Wageningen. Timman speelde twee eerdere matches in Hoogeveen. In 2014 verloor hij met 4½-1½ van Baadur Jobava, in 2015 versloeg hij Jorden van Foreest met 3½-2½. Het wordt interessant om te zien hoe Timman het met zijn schat aan ervaring zal doen tegen het aanstormende talent Zhansaya Abdumalik. De 19-jarige Kazakhstaanse werd tweemaal wereldkampioen in verschillende jeugdcategorieën en is al Internationaal Meester en damesgrootmeester. Zij is de sterkste jeugdspeelster ter wereld en in Almaty, de grootste stad van Kazakhstan, is er nu reeds een schaakschool naar haar vernoemd.

Alireza Firouzja uit de nieuwe schaakgrootmacht Iran was en is een wonderkind. Op zijn 14de was hij al grootmeester en in de afgelopen jaren reisde hij van toernooi naar toernooi en groeide hij uit tot wereldniveau. Op zijn 16de is Firouzja al de sterkste jeugdspeler (onder 20!) ter wereld, en op de algemene wereldranglijst staat hij op nummer 38. Vorig jaar werd hij tweede in het wereldkampioenschap rapid, en dit jaar deelde hij de eerste prijs in het grote Open toernooi in Sharjah. Via het kampioenschap van Azië plaatste hij zich voor de World Cup, die nog vóór de match in Hoogeveen wordt gehouden: van 10 september tot 4 oktober.
In Hoogeveen speelt Firouzja tegen de beresterke grootmeester Jorge Cori Tello uit Peru. Cori, nu 24, gold in zijn tijd ook als één van de grootste talenten ter wereld. Hij werd wereldkampioen in twee jeugdcategorieën en Pan-Amerikaans kampioen in vier categorieën. Hij won diverse open toernooien, met name in Spanje, en vertegenwoordigde zijn land op vijf Olympiades. In 2016 won Cori daar een bronzen medaille op bord 2, in 2018 behaalde hij de beste individuele score van het hele evenement. Jorge Cori heeft ook een zeer sterk schakende oudere zus, Deysi, en is op papier vrijwel even sterk als Firouzja. Alle ingrediënten voor een explosief duel!

De matches worden dagelijks vanaf 14.00 uur gespeeld van zondag 20 tot en met zaterdag 26 oktober (op deze dag begint de slotronde om 12.00 uur). Gelijktijdig vindt een sterk open toernooi plaats in het Hoogeveense raadhuis, van zaterdag 19 oktober tot zaterdag 26 oktober (9 ronden; op maandag 21 oktober zijn er twee ronden). Voor dit toernooi bedraagt de hoofdprijs 3000 euro.
Op dezelfde dagen als het Open toernooi vinden ook twee amateurtoernooien plaats, het ene ‘s ochtends en het andere ‘s middags. Beide amateurgroepen tellen 8 ronden.

Voor overige informatie kunt u terecht op onze website: www.hoogeveenchess.nl, of bellen met Jeroen Bottema, tel. 06-10026572.

Geef een reactie