Hoogeveen – Op 31 maart vorig jaar werd de Trommelslager van Hoogeveen voor de 2e keer van haar sokkel gehaald door onbevoegden. Er werd in de eerste instantie gedacht aan een 1 aprilgrap.

onthulling-trommel-slager (11)-1De gemeente Hoogeveen besloot voor de 3e keer een beeld te laten maken. En gaf kunstenaar Wessel de Ruiter uit Meppel, de opdracht voor deze klus. Die van eerdere gemaakte foto’s deze replica maakte.

De onthulling werd aankondigen een half uur van tevoren door de Tamboercompagnie werkgroep van de Historische vereniging “Die Luyden van ’t Hooge Veene” die door het centrum liepen. Onder luid trommelgeroffel werd tegen tweeën de ‘Trommelslager’ onthuld. Door wethouder Erik Giethoorn en de nabestaanden van kunstenaar Johan Sterenberg. De maker van het origineel  uit 1970, die in oktober 2002 overleed.

Erik Giethoorn; “De trommelslager staat op de lijst van het immaterieel Cultureel Erfgoed. En die ook nog eens bij de traditie van Hoogeveen hoort. En werd gebruikt bij de kerkgang, om zo de kerkgangers naar de kerk te “Trommelen”. En het is daarom hier de plaats, bij de kerk waar hij hoort.

beveiligd vanzelf een DNA-detector
Hij is zodanig beveiligd, dat een eventuele dief vanzelf een DNA-detector tegen het lijf loopt, zodat bij een volgend bezoek aan welke overheidsinstantie dan ook, er onmiddellijk een alarm uitgaat naar de politie, oftewel, hem of haar rest onderduiken, nooit weer opduiken, of van het beeld afblijven. Late 1 Aprilgrap? Ja, dat dachten we ook van het verdwijnen van het vorige beeldje…….

onthulling-trommel-slager (17)-1
kunstenaar Wessel de Ruiter was vanmorgen bezig om de “Trommelslager” op zijn sokkel te plaatsen.

onthulling-trommel-slager (13)-1onthulling-trommel-slager (08)-1 onthulling-trommel-slager (07)-1 onthulling-trommel-slager (05)-1 onthulling-trommel-slager (03)-1

Door Henk Boer

Geef een reactie