Hoogeveen – Zes van de achttien supermarkten in de gemeente hebben alcohol verkocht aan jongeren onder de achttien jaar. Dat blijkt uit de derde controleronde van het Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW).

De verkoop van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar is sinds 1 januari 2014 verboden. De proef is op de helft. Er volgen in totaal nog drie controlerondes.torentje

Drie supermarkten doorstonden tot nu toe de proef glansrijk. Bij alle drie controlerondes slaagden minderjarigen er niet in om alcohol te kopen bij Attent Koster in Nieuwlande, Plus Huisman in Elim en Albert Heijn aan de Nije Nering in Hoogeveen. Wethouder Jan Steenbergen heeft deze drie winkels donderdag bezocht en een attentie overhandigd. De overige deelnemende supermarkten gingen één tot drie keer de fout in.

Wethouder Steenbergen is redelijk tevreden, omdat het aantal geslaagde aankopen van alcohol door minderjarigen is gedaald. Bij de tweede controleronde verkocht de helft van de supermarkten alcohol aan minderjarigen. Bij de laatste controle was dat een derde.

Mysterykids
Sinds het verbod op de verkoop van alcohol aan jongeren onder achttien jaar van kracht is, is ook de handhaving op naleving van de wet bij de gemeenten komen te liggen. Daarom is de gemeente vorig jaar in zee gegaan met het Bureau Horeca Bijzondere Wetten. Dit bureau voert de Jong Proef Preventiemethodiek uit waarbij zogeheten ‘mysterykids’, jongeren die onmiskenbaar jonger zijn dan achttien, alcohol proberen te kopen in supermarkten. Alle achttien supermarkten in de gemeente doen mee. De supermarkten vallen tijdens de twee jaar durende proef buiten het gewone toezicht van de gemeentelijke dienst Handhaving.

Regulier toezicht
Als een supermarkt voor de derde keer de fout ingaat door alcohol aan een minderjarige te verkopen, dan wordt de overeenkomst beëindigd. Twee supermarkten gingen het afgelopen jaar alle drie keren in de fout. Deze twee winkels vallen vanaf nu onder het reguliere toezicht van Handhaving. Dat betekent dat bij overtreding proces-verbaal wordt opgemaakt. Uiteindelijk kan dat leiden tot een verbod van verkoop van alcohol voor drie maanden.

Mogelijk uitbreiding wijze handhaving
De resultaten van de mysterybezoeken worden tussentijd gemeld bij de gemeente en de supermarkt. Na twee jaar wordt bekeken of deze manier van handhaven wordt voortgezet en uitgebreid kan worden naar de horeca.

Door Henk Boer

Geef een reactie