HOOGEVEEN – Donderdag jongsleden werden twee nieuwe informatieborden onthuld, op historische panden in de Hoofdstraat. De initiatiefnemer, het Albert ten Heuvelfonds. Is inmiddels al bijna 12 1/2 jaar actief en heeft een mooie lijst van informatieborden op haar naam staan. Daar kwamen vandaag borden bij het het voormalige gemeentehuis van Hoogeveen en het voormalige postkantoor, beide in de Hoofdstraat. Het gemeentehuis is de plaats geweest waar vorm gegeven werd aan gelijkwaardig. Stemrecht voor alle mannen en alle vrouwen. Al duurde het nogal even voordat zich dit ook vertaalde in vrouwen in de Raad. Daar werden de besluiten genomen voor heel wat wegen. Modern in hun tijd, voor het dempen van de eerste kanalen. En de overstap naar ontsluiting van gebieden, die daarvoor enkel over water goed bereikbaar waren.

Het werd helaas ook de plaats waar de Joodse bevolking van Hoogeveen werd geïnventariseerd. En op papier werd overhandigd aan de Duitsers. Als eerste gemeente in Nederland. In het pand was vanaf 1941 een winkel gevestigd, en nu nog. Het gaat om het pand van Zaadhandel van der Wal. Het andere informatiebord is aangebracht op de sportzaak van de firma Bols. Ooit was dit het postkantoor, maar de geschiedenis gaat veel verder terug. Hier stond een van de eerste scholen van Hoogeveen. Op het eind van de Franse Tijd is het pand geplunderd. Vanwege het beleid van een bestuurder die hier toen woonde. Op de historie-pagina van vandaag wordt nader ingegaan op het Albert ten Heuvelfonds. En de door haar aangebrachte plaquettes c.q. informatieborden.

De informatieborden werden onthuld door Janita Tabak, wethouder van cultuur. Dit onder begeleiding van de Hoogeveense trommelslager, mede in zijn traditionele rol als dorpsomroeper. Het aanwezige publiek werd verrast met een omroeper, die zonder versterking een flink stuk Hoofdstraat voor zijn rekening kon nemen. Wethouder Tabak heeft in haar periode als wethouder meerdere informatieborden van het fonds onthuld. Dit was donderdag een van haar laatste publieke activiteiten, voor de wisseling van het college.

het voormalige gemeentehuis van Hoogeveen
voormalige postkantoor

Geef een reactie