HOOGEVEEN – Het Drentse landschap ligt bezaaid met grote en kleine keien: morenen en “kinderkoppies”! Bij de ontginning van bos, hei en het ontstaan van dorpen en landerijen, zijn veel keien verdwenen. Gebruikt voor wegverharding of om andere redenen verplaatst.

De route van de Hoogeveense Keientocht brengt de wandelaar langs enkele van deze mooie Drentse dorpen. Tijdens deze wandeling komt de wandelaar langs oude monumentale panden, maar ook door de dorpen die oprezen uit het veen: Hollandscheveld, Elim, Nieuwlande en Noordscheschut. Al wandelend worden wandelaars verrast door de prachtige en afwisselende omgeving. Te zien is een natuur die verwant is aan het veen.

Wandelen in en rond Hoogeveen
De Hoogeveense Keientocht brengt de geschiedenis van Hoogeveen en omliggende dorpen voor het voetlicht. Deze omgeving heeft een rijke en zeer oude geschiedenis die ons terugbrengt in de ijstijd. Gletsjers voeren dan grote keien mee, vanuit de Scandinavische fjorden naar het Drentse landschap. Door de werking van de aarde komen deze keien later omhoog om ons hun verhaal te vertellen: zo komen ze opnieuw tot leven. De Hoogeveense Keientocht herinnert ons al wandelend aan hun geschiedenis.

Inschrijving
Zaterdag 8 juni 2019 vindt voor de tweede keer de Hoogeveense keientocht plaats. Een wandeltocht in en rond Hoogeveen. Er is keuze uit vijf afstanden en de route is aangegeven door middel van pijlen. Ook is er een routebeschrijving. Onderweg passeert de wandelaar gezellige Drentse pauzeposten.

Afstanden: 10, 20, 30, 40 of 50 km
Startplaats: Zwembad de Dolfijn, Bentincksdijk 10, 7902 NA, Hoogeveen
Inschrijving:
7.00-10.00 uur (10 km tot 11.00 uur)
Kosten:
volwassenen € 5,-
kinderen t/m 12 jaar € 3,-
Let op: bij de inschrijving is pinnen niet mogelijk

Door Henk Boer

Geef een reactie