Hoogeveen – Er zijn twee uitkijkstoelen geplaatst in het waterbergingsgebied ten zuidoosten van Noordscheschut. De stoelen zijn ongeveer twee meter hoog en staan op een grondwal. Bezoekers kunnen al zittend op vijf meter hoogte over het gebied uitkijken. Dit zorgt voor een andere beleving van het rustige landschap. De stoelen zijn gekoppeld in tegengestelde richting en lenen zich daardoor ook prima voor een goed gesprek ‘op niveau’.

Waterschap Reest en Wieden en de gemeente legden begin dit jaar de laatste hand aan de waterberging in Noordscheschut. De berging houdt in periodes van hevige neerslag de oostkant van het dorp droger. Afgelopen winter was al goed te zien dat de waterberging zijn werk goed deed. Het is een plek waar het water van de Calkoenswijk en van de waterlossing ten oosten van het dorp wordt geborgen. Met de komst van de stoelen kan straks worden uitgekeken over de watervlakte als de berging is gevuld. In elk seizoen krijgt de gebruiker een nieuw uitzicht en een nieuwe beleving van het landschap.

De provincie Drenthe heeft een subsidie gegeven voor een deel van het project. Het betreft een zogenaamde SEV (Sociaal Economische Vitalisering) subsidie. Dit geld moet volgens de voorwaarden zo geïnvesteerd worden dat bezoekers en inwoners van het dorp ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van het waterbergingsgebied. Er zijn in totaal twee bruggen en twee stoelen geplaatst, die zich in de looplijnen bevinden van de oude wandelpatronen van het gebied.

De stoelen zijn van staal en voorzien van een neutrale coating. De zitting en de treden zijn voorzien van traanplaat structuur om te zorgen dat ze ook bij nat weer niet te glad worden.

U vindt de waterberging met daarin de grondwal met stoelen in Noordscheschut. De waterberging ligt in het zuid-oosten van Noordscheschut. Als u het wandelpad naast de ijsbaan blijft volgen komt u er vanzelf. Tip: Neem geschikte schoenen of laarzen mee. Het kan drassig zijn!

Door Henk Boer

Geef een reactie