Almelo/Hoogeveen – afgelopen weekend was de laatste competitiewedstrijd voor HAC’63 van het seizoen 2016. Om een aantal redenen was het team van HAC’63 een stuk kleiner en bleven een aantal onderdelen onbezet. Maar de laatste wedstrijd zorgde ook voor een uniek moeder-dochtermoment.

SONY DSC

De mannen van HAC’63 pakten in de laatste wedstrijd 4178 punten en wisten hiermee op een achtste plaats te eindigen. De meeste punten werden verdiend door Niels Bos. Vooral zijn prestatie op de 100 meter sprint viel op. In een razend tempo wist Niels namelijk onder de magische 12 seconden grens te lopen. Zijn tijd van 11.96 was de vijfde tijd van de dag. Ook Hinko van den Hof wist veel punten binnen te slepen voor de atletiekclub uit Hoogeveen. Hij keek het meest uit naar het onderdeel kogelslingeren, een onderdeel dat niet veel wordt gedaan. En met een nieuw clubrecord op dit onderdeel, kijkt Hinko terug op een geslaagde dag. Aan het einde van de dag werd er nog een 4×400 meter estafetterace gehouden. Een onderdeel waar al heel lang geen HAC-team aan mee heeft gedaan. Om verschillende redenen is HAC’63 na 1997 opnieuw begonnen met het bijhouden van clubrecords. En sinds die tijd heeft er geen HAC-team mee gedaan aan deze estafettevorm. Niels Bos, Dennis Jonker, Sven Lovers en Jeroen van der Vliet hebben zodoende een clubrecord op hun naam geschreven.

De vrouwen sloten de competitie af met een laatste plaats en slechts 2805 punten. Het vrouwenteam had een tekort aan atleten waardoor er een aantal onderdelen onbezet bleven. En door een blessure van Annemarijn Reinders moest HAC’63 ook bij het onderdeel verspringen verstek laten gaan. Maar de blessure van Annemarijn zorgde ook voor een uniek moment in de geschiedenis van HAC’63 en misschien zelfs wel van de Nederlandse atletiekgeschiedenis. Annemarijn zou namelijk starten in de 4×400 meter estafette. Haar plaats werd nu ingevuld door Renate Hofstee, trainer en coach van HAC’63. Dat een atleet een andere atleet vervangt op de estafette is niet ongebruikelijk. Maar wat wel opmerkelijk is, is het feit dat Renate de 4×400 meter samen met haar dochter, Berber Hofstee, heeft gelopen. Het gebeurt niet vaak dat een moeder en dochter samen een estafette lopen. Het moment was extra opmerkelijk vanwege het feit dat Berber, als startende loper op de 4×400, ook nog eens het stokje over mocht geven aan Renate. Nadat HAC’63 aanvankelijk een verloren race leek te lopen zorgde de derde loper, Eline Zomer, ervoor dat de achterstand flink werd ingelopen. Ilona Stille mocht het werk afmaken. En Ilona was gebrand om deze estafette alles te geven, nadat ze eerder op de dag gediskwalificeerd werd op de 400 meter sprint. Ilona gaf inderdaad vol gas en wist daarmee te voorkomen dat de estafetteploeg van HAC’63 op een laatste plaats eindigde. De eindtijd 5:13,70 is, net als bij de heren, een nieuw clubrecord.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: