Move2 biedt proefles en cursus val preventie
HOOGEVEEN – De eerste week van oktober (1 t/m 7 oktober 2018) is de Val preventie week, waarin extra aandacht wordt besteed aan val preventie. In Nederland maakt iedere vijf minuten een 65-plusser een val waardoor hij of zij naar de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis moet. Move2be, praktijk voor fysiotherapie in Hoogeveen en Noordscheschut, geeft het hele jaar door cursussen val preventie om het vallen in de toekomst te voorkomen. Op vrijdag 5 oktober kan iedereen deelnemen aan een proefles val preventie.

Move2be geeft het hele jaar door cursussen val preventie om het val risico zoveel mogelijk te verminderen

Marleen Eising-de Vries is Geriatrie fysiotherapeut en vertelt: “We begeleiden in onze praktijk wekelijks ouderen met een verhoogd risico om te vallen. Met het ouder worden neemt ons uithoudingsvermogen af, vermindert onze spiermassa en reageren we wat trager. Hierdoor neemt de kans op vallen toe. Ruim de helft van de ouderen is bang om te vallen en vermijdt daardoor activiteiten. Dat is jammer, want bewegen is juist belangrijk. De spieren worden sterker, het lichaam blijft in een goede conditie en het evenwicht wordt beter. Dit vermindert het risico op vallen.”

Cursus val preventie
Bij Move2be is val preventie al langer onderdeel van het aanbod aan trainingen. Onder begeleiding van één van de gespecialiseerde fysiotherapeuten wordt iedere vrijdagmiddag tussen 15.00-16.00 uur de cursus/training val preventie gegeven.

Overigens wordt altijd gekeken of ook andere disciplines in de zorg een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van het val risico. Een ergotherapeut kan bijvoorbeeld advies geven over woningaanpassing en het gebruik van hulpmiddelen en een diëtist geeft informatie over gezonde voeding omdat door ondervoeding spieren kunnen verzwakken. De huisarts en apotheek zijn betrokken wanneer het om medicatie gaat.

Proefles en advies
Op vrijdag 5 oktober biedt Move2be vrijblijvend een proefles val preventie aan. Marleen: “We gaan met de deelnemers in de sportzaal een parcours lopen waarin verschillende balansoefeningen zijn verwerkt en ook testen we het val risico. Wanneer er sprake is van een verhoogd val risico, dan bespreken we de mogelijkheden om dit risico zoveel mogelijk te verkleinen. Het is goed dat er landelijk veel aandacht is voor val preventie, want er is vaak iets aan te doen.”

Meedoen?
De proefles en de cursus vinden plaats op de locatie aan de Van Limburg Stirumstraat 132 (Eikstaete). Wilt u meer weten of wilt u meedoen aan de proefles of cursus? Belt u dan naar de praktijk van Move2be: 0528-278111.

Geef een reactie