HOOGEVEEN – “Dit jaar wilde ik zo graag een ‘gewone’ examenleerling zijn. Het was een spannende tijd: ging ik het nu wel redden? Het examen Engels vond ik lastig en scheikunde was ook moeilijk. Tijdens het scheikunde-examen zat een vriendin naast me heel druk te schrijven. ‘Hoe weet jij zo veel?’, dacht ik. Ik durfde mijn antwoorden thuis niet na te kijken en heb geen uitspraken gedaan over mijn examens”, zegt Lisa Freese, 5havo-leerling van het Roelof van Echten College (RvEC). “Toen ik hoorde dat ik geslaagd was, voelde ik zo veel blijdschap. We hebben thuis meteen een feestje gevierd!

Afgelopen week ontving Lisa onder luid applaus haar havodiploma. Ze vertelt: “Vorig jaar was ik helaas niet geslaagd. Ik was wel bij de diploma-uitreiking, omdat veel vrienden waren geslaagd. Ik wilde er voor hen zijn. Nu was ik zelf aan de beurt. Geweldig, ik had er zo veel zin in! Het was een mooie afronding van een bijzonder examenjaar.”

Medisch traject
“Vorig schooljaar zat ik ook in 5havo. In oktober 2017 ben ik gevallen met turnen en dagenlang kon ik niets, omdat ik veel pijn had. Ik dacht aan spierpijn; ik was gewoon verkeerd gevallen. Maar toen de dokter mij doorstuurde naar het ziekenhuis, begon een lang medisch traject. In dat schooljaar ben ik acht keer geopereerd. School ging door in hoeverre dat ging. Ik miste veel lessen en moest toetsen inhalen, terwijl de examens steeds dichterbij kwamen. De examens waren spannend en gingen redelijk, maar ik moest een herkansing doen. Op biologie moest ik 0.8 hoger halen. De uitslag van het tweede tijdvak was een domper voor mij, want ik kwam slechts een tiende tekort. ‘Het moet dan maar zo zijn’, dacht ik uiteindelijk. Ik heb het altijd fijn gehad op het RvEC, dus ik vond het niet heel erg om 5havo over te doen.”

Trots
In de zomervakantie van 2018 ontdekte een chirurg in Groningen eindelijk wat Lisa haar klachten veroorzaakte. “Begin november was de tiende en laatste operatie, die vijf uur duurde. Na die operatie mocht ik twee weken niet naar school. Uiteraard had ik weer de pech dat er toen net een toetsweek was. Gelukkig heb ik op school heel veel kunnen regelen. Ik mocht toetsen en schoolexamens inhalen. Dat was fijn en confronterend tegelijk, want ik wilde niet anders zijn dan mijn klasgenoten. In de periode na de operatie was ik erg vergeetachtig en ik heb nog steeds moeite om dingen te onthouden. Gelukkig is het me gelukt om alle toetsen en schoolexamens in te halen. Ik ben trots op mezelf dat ik mijn eindexamens heb gehaald en mijn havodiploma op zak heb!”

Een nieuwe start
“Na de vakantie begin ik – eindelijk zonder allerlei medisch gedoe – aan een hbo-opleiding: verpleegkunde in Zwolle. Een nieuwe start! Het lijkt me geweldig om mijn plek als patiënt in het ziekenhuis in te ruilen voor een uitdagende werkplek. De chirurg in Groningen legde veel uit en liet mij al een paar kleine dingetjes doen. ‘Is operatieassistent niet iets voor jou?’, vroeg ze me. Ik ben van plan om eerst verpleegkunde te studeren en daarna door te leren tot operatieassistent. Ik heb er zin in!”

Door Henk Boer

Geef een reactie