Tekst en foto’s: Sieberen Voordewind
HOOGEVEEN – Er waren op zaterdag 4 mei vele mensen voor het gemeentehuis in Hoogeveen bijeen, om alle slachtoffers te herdenken, die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en vredesoperaties zijn omgekomen. En naast de vele volwassenen waren er ook veel jongeren en kinderen aanwezig.

Er werd een toespraak gehouden door de voorzitter van de Historische Kring: Johann Bisschop en loco- burgemeester: Jan Steenbergen, waarna er een krans bij het monument voor het gemeentehuis werd gelegd door Jan Steenbergen. Aansluitend legden leerlingen van obs De Schuthoek bloemen bij het monument. Tijdens deze herdenking, verzorgde de Hoogeveense Harmonie voor de muzikale omlijsting.

Na deze bijzondere herdenking konden belangstellenden deelnemen aan de stoet, die via de voormalige Joodse Synagoge aan de Schutstraat en het Joodse monument aan de Zuiderweg naar het monument bij de algemene begraafplaats liep.

En daar stonden ook vele belangstellenden, waardoor het aantal mensen van alle leeftijden dat bijeen waren, zo ongeveer verdubbeld werd. Een mevrouw die bij het monument stond, zei tegen anderen, dat ze het zo geweldig vond, dat er zoveel mensen aanwezig waren. En bij het monument werden eerbiedig vier kransen gelegd en speelde voor de twee minuten stilte, de trompettist van de Hoogeveense Harmonie de bekende en indringende taptoe. Na deze bijzondere herdenking, namen veel mensen deel aan de optocht langs graven van oorlogsslachtoffers. Het was een bijzondere avond in Hoogeveen.

8

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: