Hoogeveen – Burgemeester Karel Loohuis opende dinsdag de eerste Duitse Jobmarkt in Hoogeveen. De vele bezoekers hadden de mogelijkheid verschillende workshops te volgen met betrekking tot het werken in Duitsland. Ook was er de gelegenheid om met de aanwezige Duitse bedrijven een speeddate te houden. De Jobmarkt werd gehouden in het congrescentrum de Tamboer.

Voldoende kansen
Burgemeester Loohuis: ‘Als Drenthe en Duitsland liggen we heel dicht bij elkaar. Al vele jaren kennen wij geen grenzen meer in ons verenigd Europa. Als het om arbeidsregio’s gaat lijkt het alsof er nog steeds een grens is. Dat is onterecht! Juist vanwege het feit dat er door een toenemend aantal Duitse bedrijven geschikte personen worden gezocht voor banen en stageplekken. De Duitse economie staat er beter voor dan de die van Nederland, en beduidend beter dan onze Drentse economie.

Kennis Duitse arbeidsmarkt van belang
‘Er liggen dus kansen voor onze studenten, werknemers en werkzoekenden om een baan te vinden op de Duitse arbeidsmarkt. Daarvoor is wel kennis van die markt nodig. Daarvoor is ook kennis nodig van de mogelijkheden en de onmogelijkheden. Daarvoor is ook kennis nodig van de mores, de gewoonten en normen binnen de Duitse bedrijven. Maar bovenal is het nodig om de Nederlandse arbeidsmarkt te verruimen met de kansen die er op de Duitse arbeidsmarkt liggen’, aldus Loohuis.

De jobmarkt is georganiseerd door studenten van de Stenden Hogeschool en het Alfa-college, een samenwerkingsverband van gemeenten en onderwijs. De gemeenten Hoogeveen, De Wolden en Midden-Drenthe zoeken uitwisseling en samenwerking met Duitsland. Stenden Hogeschool en Alfa-college, verbonden in de Rijnlandacademie en stimuleren het netwerken met Duitsland.

Door Henk Boer

Geef een reactie