Planetproof opleiden wordt speerpunt


HOOGEVEEN – Onder veel belangstelling is de circulair verbouwde school van het Alfa-college in Hoogeveen met een tweedaagse opening officieel in gebruik genomen. De opening is direct het startschot voor een vernieuwde visie: Het Alfa-college brengt duurzaamheid in de praktijk en gaat planetproof opleiden.

Regiodirecteur Jan Berend van der Wijk glundert van trots op ‘zijn’ vernieuwde school. Maar het gaat verder dan een circulair verbouwde school: “In ons onderwijs willen we planetproof opleiden. Onze visie op duurzaamheid speelt een steeds grotere rol. We gaan onszelf en onze studenten voortdurend bewust maken van wat wij kunnen bijdragen aan een betere wereld, bijvoorbeeld door te werken aan duurzame oplossingen. En ik nodig graag alle partners in de regio uit om hierover met ons mee te denken. We moeten dit samen doen”, zo sprak hij.

Woensdag 29 september liet keynote speaker, architect en visionair Thomas Rau de genodigden genieten. Hij raakte iedereen met zijn uitspraken over duurzaamheid en circulariteit. Vervolgens was de eer aan Niels Hoogeveen, student Bouwkunde, om samen met Jan Berend van der Wijk de openingshandeling te verrichten. Confettislierten werden uiteraard direct netjes opgeruimd en worden gerecycled.

Van plafondschrootjes naar koffiecorner
Donderdag 30 september was er Open Huis. Voor iedereen. Tijdens een rondleiding konden de bezoekers niet alleen het schoolgebouw bekijken, maar werd iedereen meegenomen in het verhaal achter de moderne onderwijsinstelling en ontdekten ze interessante weetjes over het nieuwe oude schoolgebouw. Zo zijn oude plafondschrootjes inmiddels moderne koffiecorners, zijn oude traptreden en verlichtingselementen onderdeel van de moderne servicebalie en is het buitenterrein getransformeerd van een grijs schoolplein naar een groene oase vol biodiversiteit.

Polsbandje met bloemzaadjes
Aanwezige bezoekers toonden bij de entree een coronatoegangsbewijs. Aanwezige medewerkers en gasten kregen na een qr-code check een polsbandje waarin bloemzaadjes zijn verwerkt. Niet weggooien na bezoek, maar thuis in de grond stoppen.

Geef een reactie