Hoogeveen – Vanaf vrijdag 14 juli is in de Verhalenwerf een replica te zien van de trommel van de Grote Kerk. De Historische Vereniging Die Luyden van ’t Hooge Veene is eigenaar van deze trommel.

De tamboer of de trommelslager is onverbrekelijk verbonden met de geschiedenis van Hoogeveen. Op zondagmorgen trok de trommelslager door het centrum van Hoogeveen om de mensen op te roepen naar de kerk te gaan. De trommelslager werd overigens niet alleen voor kerkelijke doeleinden ingezet, hij verkondigde ook niet-kerkelijke mededelingen.

Op initiatief van Die Luyden van ’t Hooge Veene is er sinds 2009 een nieuwe werkgroep trommelslagers actief. Er wordt nu alleen nog getrommeld bij bijzondere diensten, culturele evenementen en kerkelijke feestdagen. In 2015 kwam de trommelslager op de officiële Nederlandse lijst van immaterieel erfgoed van de Unesco. Bron: De Trommelslager. De dorpsomroeper van Hoogeveen/ Albert metselaar (2010): http://ow.ly/q3ft30bwc9y
De trommel wordt langdurig in gebruik gegeven en is te bezichtigen bij de opstelling van de Verhalenwerf tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Door Henk Boer

Geef een reactie