De eerste wandelaars verschenen al om 7.30 uur bij wijkgebouw de Weideblik voor de 4e Weidebliktocht in Hoogeveen.

4e-weide-bliktocht (3)-1

De weersverwachting was goed en kwam ook helemaal uit. Het zou een stralende dag worden, wel koud en met wind. Dat laatste kwam bleek niet het geval. De zon scheen volop en koud…..ach dat deerde de 600 wandelaars niet.

Om 8.15 was de grote zaal van de Weideblik al meer dan vol. De wandelaars konden kiezen uit 5 afstanden te weten 5, 10, 20, 30 en 40km. De wandelaars kwamen uit heel Noord-Nederland. Verheugend was het dat ook veel Hoogeveners de weg naar de Weideblik hadden gevonden.

Om 8.28 stelde marsleider Wout Kelder Kim Stellingwerf een aantal korte vragen. Waarom zij nou juist verkozen was en wat voor consequenties het met zich mee brengt. Nou o.a dit. het startschot geven. Zij kreeg een bos bloemen aangeboden en Kim gaf buiten het startschot voor de wandelaars die daarna mochten starten. Het ging in eerste instantie om de 30 en 40km wandelaars. Zij mochten starten tussen 8.30 en 10.00 uur. Uiteindelijk bleek dat 60 wandelaars de 40km aandurfde en 80 de 30km. later op de ochtend volgden dus de kortere afstanden, waarbij de 10km heel populair was.

Bij de 5 km meldden zich ook heel wat gezinnen aan met kinderen. Lekker wandelen in en rondom Hoogeveen was het motto.

De routes gingen via natuurgebied de Olde Kene richting het Spaarbankbos. Daar was bij tenniscentrum HLTC de eerste pauze. Verder ging het naar Gijsselte, waarbij gerust werd bij “het Bovenveen”. Prachtig waren de routes door het Echtens paradijs en de wandelaars die terugkwamen waren er vol lof over. Dat sommige paden wel behoorlijk modderig waren-en er zelfs enige route wijzigingen waren- mocht het plezier niet drukken. De zon, het voorjaarsgevoel vergoedde veel. Het laatste stukje van de route ging lang het Oude Diepje, Daar was wel een erg smal pad tussen het weiland en het water. Met enig kunst en vliegwerk wisten de wandelaars uiteindelijk de finish te bereiken.

Daar wachtte onder het genot van kom soep, de roem in de vorm van een medaille met afbeelding van het Hoogeveensche gemeentehuis of een pin met de Kievit als opdruk. We hebben zelfs een aantal ex miltairen mee zien lopen en even deed het denken aan de Crerartocht van vroeger toen honderden militairen in Hoogeveen meeliepen.

De 600 wandelaars hebben genoten en zien hopelijk uit naar het 1e lustrum. De 5e editie zal volgend jaar op 25 februari 2017 gehouden worden, hopelijk met nog meer wandelaars en onder dezelfde omstandigheden.

4e-weide-bliktocht (1)-14-weide-wandeling (6) 4-weide-wandeling (5) 4-weide-wandeling (4) 4-weide-wandeling (3) 4-weide-wandeling (2)

Door het gebied zoekt het water van het Oude Diep nu haar weg door een nieuw aangelegde sterk slingerende loop.
Door het gebied zoekt het water van het Oude Diep nu haar weg door een nieuw aangelegde sterk slingerende loop.

Door Henk Boer

Geef een reactie