HOOGEVEEN – Op dinsdagavond 3 oktober geeft Margaret Breukink in de Bibliotheek Hoogeveen een lezing over Vincent van Gogh in Drenthe. Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens vond hij zoveel inspiratie, rust en troost als op het platteland.

In de provincie Drenthe ging Van Gogh op zoek naar het ongerepte landschap waar andere kunstenaars hem over hadden verteld. Hij nam zijn intrek in het logement van Albertus Hartsuiker te Hoogeveen en begon meteen met schetsen en schilderen. Twee weken later vertrok de ongedurige, nerveuze Vincent per trekschuit naar Nieuw-Amsterdam, waar hij een kamer huurde in logement Scholte. Het verblijf in Drenthe beviel hem goed en hij besloot door te gaan met schilderen.

In zijn ‘Drentse tijd’ maakte Van Gogh 40 schilderijen waaronder Turfschuit met twee figuren en schreef hij 23 brieven. De plannen om een schildersschool op te richten naar het voorbeeld van de School van Barbizon liepen op niets uit. Het seizoen was te ver gevorderd, de streek te onherbergzaam en ook de vurig verlangde ontmoeting met de Duitse schilder Max Liebermann werd niet verwezenlijkt. De tè grote eenzaamheid en het geldgebrek maakten hem ziek en begin december vluchtte hij naar de ouderlijke pastorie in Nuenen, met achterlating van een groot deel van zijn werk.

In Brabant woonde en werkte Vincent van Gogh twee jaar en maakte er onder meer De aardappeleters. Het verblijf in Drenthe was relatief kort, van 11 september tot en met 5 december 1883, maar voor de beginnend kunstenaar die hij in die periode nog was, zijn deze drie maanden van meer belang geweest dan meestal wordt gedacht. Alle aspecten van zijn schildersschap zijn hier al aanwezig: geloof, sociale bewogenheid en het zoeken naar een eigen vormentaal. In november 1885 besloot Van Gogh uit Nederland te vertrekken. Hij zou er nooit meer terugkeren. De lezing wordt gegeven door Margaret Breukink, die met haar ruime ervaring en kennis van de kunstgeschiedenis, gecombineerd met haar enthousiasme voor kunst, haar publiek op verhalende wijze meeneemt.

Vooraf reserveren is wel noodzakelijk. Dat kan via tel. 0528-268131, aan de balie in de Bibliotheek of via www.bibliotheekhoogeveen.nl

Gratis toegang!

Deze activiteit is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de provincie Drenthe.

Afbeelding: Vincent van Gogh, Twee vrouwen in het veen, Nieuw-Amsterdam, oktober 1883, olieverf op
doek, 27.8 x 36.5 cm, Van Gogh Museum Amsterdam.

Geef een reactie