HOOGEVEEN – In de Bibliotheek Hoogeveen hield Andy Benjamins een interessante 3-D presentatie betreffende Virtueel Hoogeveen d.d. 4 februari 2025 van 18.30-19.30 uur. De bijeenkomst was gratis toegankelijk met een mogelijkheid voor een vrijwillige bijdrage. De organisatie was in handen van de Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hoogeveen & Hollandscheveld e.o in samenwerking met de Bibliotheek Hoogeveen en de Verhalenwerf. Al snel bleek een enorme opkomst. Her en der werden dan ook naarstig de nodige stoelen aangesleept voor de circa 150 gasten.

Andy Benjamins werkt samen met anderen om oud- Hoogeveen in beelden op te bouwen. Hij brengt gebruikmakend van bronnen waaronder oude foto’s, archiefmateriaal, voorwerpen, verhalen, historische kennis en moderne computerprogramma’s waaronder gametechnologie, kunstmatige intelligentie (AI),augmented reality (AR) en virtual reality (VR) Hoogeveen interactief tot leven. Compleet anders dan een statisch traditioneel museum met vaste foto’s en informatie. De presentatie werd overzichtelijk, gestructureerd en stapsgewijs uitgelegd aan de gasten, die moeilijke technische termen over zich heen kregen. Andy Benjamins vertelde ook over zichzelf. Hij werkt momenteel bij het kadaster als “Visualisatie Expert / 3D Modelleur / 3D Designer / Animator / GIS Specialist”.

Termen waar ik geen kaas van hen gegeten. Maar zijn werk vindt hij zowel een beroep als passie en overlapt zijn erfgoedwerk en belangstelling voor historie. Eigenlijk beste verrassend en vernieuwend om Oud Hoogeveen in een animatie tot leven te zien komen. Men kan als het ware door Hoogeveen lopen zoals het in het verleden er uit zag. Zo komt ook Vincent van Gogh tot leven die dankzij techniekevolutie bijna levensecht oogt. AI creëert bewegingen in onder meer gelaatstrekken en water wat een levendig effect geeft. Ook beheerst hij fototechnieken zoals foto’s in elkaar laten overvloeien en panoramabeelden. Zijn technieken waaronder ook een drone past hij ook toe op het Stadlichtfestival Hoogeveen.

Hij fabriceert ook tijd verlopen waarin men ziet hoe op één locatie de bouwsels veranderen. Tijdens een afsluitende vragengang o.l.v. Albert Metselaar kwam ook nog wat te berde. Dit belooft ook wat voor de toekomst. Zo zou er een grote interactieve ruimte in Hoogeveen gefabriceerd kunnen worden waarin Hoogeveen tot leven komt. Uniek in Nederland. Tevens zal er mogelijk ook meer aandacht komen om panden van binnen tot leven te wekken. De interactieve aanpak is ook interessant voor jongeren. Het is daarom belangrijk dat ook jongeren zelf aan het woord komen om hun wensen te uiten. Slechts één bezoeker was jonger dan 30. Bij veel oudere bezoekers speelt nostalgie en jeugdsentiment een rol om geschiedenis te zien. Niets op tegen, maar in de nabije toekomst moeten onze huidige jongeren het doen. Jongeren hebben nu minder een context: zo kennen ze niet Hoogeveen bijvoorbeeld in 1960. Uiteraard zijn zaken als AI niet zaligmakend.

Zo komt ook Roelof van Echten tot leven, echter is er geen authentieke afbeelding van deze Drentse edelman en oplichter overgeleverd. Dus gedegen onderzoek blijft de basis en fysieke en immaterieel erfgoed moet behouden blijven. Want authentiek erfgoed verdiend de voorkeur, maar is dat helaas niet altijd mee mogelijk. Verder kan bewegende beelden van nog niet zo lang overleden personen -die ik niet waarnam bij deze presentatie- bij familieleden mogelijk de nodige emoties veroorzaken.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Foto: André Weima

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.