Hoogeveen – Voor zo’n 30 voetbaltalenten van het Roelof van Echten College was het erop of eronder woensdagmiddag 3 juni. Op de velden van HZVV vond de toelatingstest plaats voor het Regionaal Voetbalcentrum Hoogeveen.

De leerlingen die de test doorkomen, krijgen volgend schooljaar voetbaltraining onder leiding van trainers van PEC Zwolle en HZVV. De droom van een profcarrière komt daarmee een klein stapje dichterbij.

Leerlingen die worden toegelaten krijgen met ingang van het nieuwe schooljaar iedere dinsdag- en donderdagochtend extra voetbaltraining. De les die ze daardoor missen mogen ze, afhankelijk van hun cijfers, overslaan of op een later moment inhalen. En dat cijfer moet goed blijven, want bij een onvoldoende is deelname uitgesloten. “Dat komt ongetwijfeld goed”, zegt Jaap Scholing, clusterleider Sport op het RvEC. “Topsporttalenten hebben vaak een bovengemiddelde motivatie en discipline, ook voor hun schoolwerk. Dit is een prachtige kans voor ze om sport en studie te combineren. Daar hoef je ze echt niet voor te motiveren.”

Testmiddag
Voordat het zover is, wachtte de voetbaltalenten woensdag eerst de testmiddag. Scholing: “Samen met de technische staf van PEC en HZVV hebben we gekeken naar de voetbalvaardigheden van de leerlingen, maar ook naar hun motivatie. We begonnen met een praktijkgedeelte waarin hun capaciteiten op het veld beoordeeld werden. Daarna moesten de leerlingen een vragenlijst invullen, waarin ze aangeven waarom ze zo graag willen deelnemen en hoe ze ervoor zorgen dat het niet ten koste gaat van hun schoolwerk. In totaal zijn er 16 tot 18 plekken beschikbaar voor volgend jaar.”

Gezond begin van de dag
Scholing is blij met de samenwerking binnen het voetbalcentrum. “Op onze school hebben we al veel faciliteiten om topsport en studie te combineren. De samenwerking binnen het voetbalcentrum is een prachtige aanvulling daarop. Voor onze voetbaltalenten is het natuurlijk ook prachtig om twee keer per week training te krijgen van een trainer van PEC Zwolle en HZVV.” De scholieren moeten er wel vroeg voor opstaan, de training begint al om 7.50 uur. “Geen probleem voor de rasechte voetballers”, verzekert Scholing. “En het is meteen een gezond begin van de schooldag.”Voetbaltalent krijgt de ruimte

Foto: Tijdens de testmiddag werden voetbaltalenten van het Roelof van Echten College beoordeeld op technische vaardigheden en motivatie om sport en studie te combineren.

Door Henk Boer

Geef een reactie