Hollandscheveld – Het is inmiddels bijna 30 jaar geleden dat Volkstuinvereniging ‘De Volharding’ in Hollandscheveld werd opgericht.groente

Deze vereniging werd in het leven geroepen om Hollandschevelders, die zelf niet beschikten over voldoende ruimte bij huis, een volkstuin in te richten om zo toch de mogelijkheid te hebben hun hobby uit te oefenen.

De volkstuin vereniging beschikt over twee locaties, namelijk aan de Wilfred Stilweg, achter de tennisbanen en een locatie tussen de Dr. Broekhofstraat en het kerkhof. Beide locaties liggen op prachtige plaatsen en zijn uitstekend bereikbaar.

Gebrek aan leden
De vereniging kampt echter met een gebrek aan leden. Er zijn steeds meer percelen ongebruikt en dit bied natuurlijk geen mooie aanblik. De ongebruikte percelen worden niet onderhouden en een ander nadeel is dat de leegstand drukt op de financiën van de vereniging, want er moet wel steeds hetzelfde bedrag aan huur aan de gemeente betaald worden.

De hobby tuinieren biedt volgens de huidige leden alleen maar voordelen, “men is altijd lekker buiten bezig, je hebt veel sociale contacten, je blijft er fit bij en er gaat natuurlijk niets boven groenten/fruit en aardappelen uit eigen tuin. Vers van het land en onbespoten, zonder kunstmest.”

Een hobbytuin van de volharding heeft een standaardmaat van 10 bij 20 meter of eventueel een halve tuin van 10 bij 10 meter. Ziet men tegen het omspitten op, dan is er natuurlijk de mogelijkheid van mechanisch omspitten, wat veel tuiniers al laten doen.

En wie denkt dat tuinieren in de volkstuin alleen voor 65 plussers is, heeft het mis, want er zijn bij de volharding steeds meer jonge gezinnen die lekker aan het tuinieren zijn.

De kosten voor een tuin zijn 11,00 per jaar voor een volle tuin, en 5,50 voor een halve. Wel is het de bedoeling dat, wanneer je kiest voor een tuin, je deze onderhoud zodat je buurman tuinierder geen last heeft van eventueel overwoekerend onkruid. Om de kosten hoeft u het niet te laten, deze zijn in een mum van tijd terug verdiend met u heerlijke verse groente en fruit.

Liefhebbers voor een tuin kunnen contact opnemen met Arend Veld (343296), Willeke Vos-van der weide (341672) of Klaas Lip (343384)

Door Henk Boer

Geef een reactie