Hoogeveen – Op 5 mei viert heel Nederland Bevrijdingsdag en staat Nederland er tevens bij stil hoe kostbaar vrijheid is. Amnesty Hoogeveen doet dit op haar eigen manier: door de aandacht te vestigen op mensen die in onvrijheid leven.

Daarom staat Amnesty op zaterdag 6 mei op de markt en geeft voorbijgangers de mogelijkheid om een petitie te tekenen voor de onmiddellijke vrijlating van de Cubaan Eduardo Cardet.

Cardet is sinds 2014 leider van de Movimiento Cristiano Liberación (MCL), de Christelijke Bevrijdingsbeweging. Hij werd enkele dagen na het overlijden van Fidel Castro op 25 november 2016 door politieagenten met geweld van zijn fiets getrokken. Tijdens zijn proces werd hij beschuldigd van het slaan van een politieagent, maar ooggetuigen ontkennen dit. De ware reden van zijn arrestatie is waarschijnlijk een interview met een radiozender in Madrid, waarin hij verklaarde dat de overleden Castro niet erg geliefd was bij het Cubaanse volk en het openbaar rouwbeklag van overheidswege werd opgedrongen. Verder gaf Cardet ook interviews aan internationale kranten, waarin hij kritiek gaf op de Cubaanse overheid. Cardet is tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Dankzij massaal ondertekende petities heeft Amnesty International al veel onterecht veroordeelde gevangenen vrij kunnen krijgen. De mensenrechtenorganisatie strijdt ervoor dat Eduardo Cardet zijn ‘Bevrijdingsdag’ spoedig mag meemaken.

Door Henk Boer

Geef een reactie