Kennismaken streekbeheer
Hoogeveen – Afgelopen vrijdag trok het college er op de fiets op uit om kennis te maken met de landschapsbrigade Pesse en de bewonersgroep Fluitenberg en het werk dat zij doen in het kader van streekbeheer. Ze spraken met hen over het vele en mooie werk dat er gebeurt en natuurlijk gingen ze kijken bij de verschillende projecten waar de groepen aan werken.
Deskundige vrijwilligers
Als eerste werd een poel bij de ijsbaan in Pesse bekeken. Vrijwilliger Roelie vertelt: ‘Een paar jaar geleden was deze poel helemaal dichtgegroeid. We hebben hem weer vrij gemaakt en nu heeft zelfs de zeldzame kamsalamander hier een plek gevonden.’ Vervolgens werd het onderhoud aan het wandelpad, onderdeel van het dorpsommetje, bekeken en ging de tocht verder naar de grafheuvels achter de begraafplaats Zevenberg bij Fluitenberg. Hier zet de landschapsbrigade zich vooral in om de grafheuvels zichtbaar te houden en de groei van de Amerikaanse vogelkers terug te dringen. De route eindigde bij de pluktuin in Fluitenberg. Vrijwilliger Roelof vertelde met veel enthousiasme over het idee van de pluktuin en het planten en onderhoud van hoogstamfruit op andere plekken in Fluitenberg. En volgens Roelof moet dat onderhoud niet onderschat worden; de vrijwilligers hebben er een cursus hoogstamfruit snoeien voor gevolgd. Burgemeester Karel Loohuis was onder de indruk van het werk van de vrijwilligers: ‘Ik heb veel waardering voor de manier waarop de vrijwilligers zich inzetten voor het landschap en ik ben vandaag ook nog eens op plekken geweest die ik nog niet kende’.
Landschap onderhouden we samen
Streekbeheer is een succesvolle methode voor beter landschapsbeheer. Dat blijkt uit de resultaten van het Pilotproject ‘Landschap Onderhouden we Samen’. Bij streekbeheer nemen groepen vrijwilligers en boeren het voortouw om het landschap te beheren. Veel houtwallen, elzensingels, boomgaarden, hagen, poelen en buurtgroen worden onderhouden door een netwerk van bewonersgroepen, boeren, zorgboerderijen en scholen. Ze snoeien fruitbomen en struiken en ze verwijderen ongewenste plantengroei zodat er ruimte komt voor streekeigen soorten. Ze onderhouden ook wandelpaden. Er zijn nu ruim 2200 mensen actief in 125 groepen. Deze groepen beheren het landschap in grote delen van de gemeenten Hoogeveen, Meppel, Midden Drenthe, Westerveld en De Wolden. Landschapsbeheer Drenthe zorgt voor de deskundige begeleiding van het netwerk.
Wilt u ook vrijwilliger worden?
Het netwerk van vrijwilligers kan nog wel wat hulp gebruiken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Stefan Pronk van Landschapsbeheer Drenthe via 06-50744116 of s.pronk@lbdrenthe.nl.