Hoogeveen – VVD-lijsttrekker Mark Strolenberg voor Waterschap Reest & Wieden voorziet chaos bij de komende Waterschapsverkiezingen. Hij heeft het Waterschap daarover schriftelijke vragen gesteld. Mark Strolenberg: ” Het is voor het eerst dat er gelijktijdig verkiezingen worden gehouden voor de besturen van de Provincie en de Waterschappen. En in sommige Gemeentes is er keuze tussen meerdere waterschappen.”

Meerdere Waterschappen
“Ik wil van het Waterschap weten hoe het zit met de voorbereidingen op de verkiezingen. En wat men heeft gedaan om wachttijden te voorkomen. In een aantal Drentse gemeenten zijn meerdere waterschappen actief. In Assen zelfs 3! Dan kan er gemakkelijk vertraging optreden. Vooral als er geen extra stemhokjes worden geplaatst. Dat hebben we eerder gezien. In 2008 is de stemming niet bepaald vlekkeloos verlopen. Ongeveer 4.500 stemmen (9%) in het gebied van Reest & Wieden zijn toen ongeldig verklaard. Volgens mij wordt het een ingewikkelde klus voor stembureaus.”

Met potlood
Inwoners kunnen stemmen in een willekeurig stemlokaal binnen hun gemeente. Dat wil op sommige stembureaus zeggen, dat er stemmen van 4 verschillende verkiezingen moeten worden verwerkt. Sowieso krijgen mensen twee verschillende stempassen. En er zal er ook op twee verschillende lijsten moeten worden gecontroleerd. Ook ontvangen mensen twee verschillende stembiljetten. In bijvoorbeeld Assen voor zelfs wel 3 verschillende Waterschappen. In het stemhokje moeten dan met potlood 2 formulieren worden ingevuld. En in verschillende bussen worden gedeponeerd.

Stemcomputer
Mark Strolenberg: “Dat is vragen om moeilijkheden. Vooral als daar geen rekening mee is gehouden. Ook blijkt uit ervaring dat veel mensen ’s avond na het eten gaan stemmen. Zo’n toevloed kunnen de stemlokalen niet aan. VVD Tweede Kamerlid Joost Taverne diende in 2012 al een wetsvoorstel in om de stemcomputer weer mogelijk te maken. Het is ongelofelijk dat dit nog steeds niet kan in Nederland. Er wordt momenteel weer over gesproken in de Tweede Kamer. Ik hoop dat dit de laatste verkiezingen met het rode potlood zullen zijn.”

Door Henk Boer

Geef een reactie