Hoogeveen – Dinsdagavond 12 januari. Een gezellige boel daar, in het Schippershuus, Waarin geschiedenis in al zijn facetten centraal komt te staan.

Historische avond met rondleiding rond het Kruis (05)-1 Er is zoveel nieuw onderzoek gedaan, waar maar weinig mensen van weten, en er is zoveel daarvan te vertellen in de context van de omgeving rond het kruis, dat een serie rondleidingen, met inleidingen vooraf, eigenlijk voor de hand ligt.

Jan de Vries is de eerste die vertelt. Hij heeft onderzoek gedaan naar onder andere de bierbrouwers in Hoogeveen en omstreken. Het Hoogeveense Jopenbier stond als zeer goed bekend, maar er was nog veel meer de moeite waard. Familiegeschiedenissen, gebouwen, grondverdelingen, en daarmee het ontstaan van Hoogeveen als dorp, ze zijn allemaal te koppelen aan dat bier. Het weer zit prachtig mee, als na een uurtje het gezelschap op straat gaat. Onvermoede achtergronden van bekende panden, passeren de revue.

Er wordt afgerond in het Huis met de Duivegaten. Met het bier van Jan zelf. Sinds enige tijd heeft hij een eigen brouwerij, de eerste officiële Hoogeveense brouwerij sinds pakweg 160 jaar. Het bier was net zo goed als de weergave van het onderzoek. Wordt vervolgd. Op 2 februari gaat het verder, over het bestuur van Hoogeveen. Gast is dan burgemeester Loohuis.

Historische avond met rondleiding rond het Kruis (10)-1 Historische avond met rondleiding rond het Kruis (01)-1

Door Henk Boer

Geef een reactie