Hoogeveen – Onder de naam Warme Winter Wandelingen worden er in de maanden januari tot en met april 2016 een aantal cultuurhistorische avonden in Hoogeveen georganiseerd.

De avonden zijn een initiatief van Albert Metselaar en Marga Zwiggelaar en worden georganiseerd in samenwerking met Schippershuus, koffie en thee en Grandcafé Het Huis met de Duivengaten. Op deze avonden wordt er elke keer een gast aan de stamtafel uitgenodigd. Na het gesprek aan de stamtafel is er nog een rondleiding, toegespitst op het onderwerp van de gast. De eerste avond wordt gehouden op dinsdag 12 januari.warmewinterwandeling

Het spits wordt afgebeten door bierbrouwer en historisch enthousiasteling Jan de Vries, oprichter en eigenaar van bierbrouwerij De Jonge Beer in Hoogeveen. Jan de Vries is niet alleen een enthousiast, professioneel bierbrouwer, maar ook een gepassioneerde liefhebber van geschiedenis. Een aantal jaren geleden verscheen van zijn hand een publicatie over de geschiedenis van de bierbrouwerijen in Hoogeveen. Daarnaast heeft hij een aantal keren historische bieren na gebrouwen, op basis van divers bronnenmateriaal. Jan de Vries kan dan ook een specialist genoemd worden van hedendaagse en historische bieren, maar ook van de achterliggende geschiedenis. Tijdens het stamtafelgesprek zal De Vries vertellen over de boeiende geschiedenis van de Hoogeveense brouwers en hun bier.

Na het stamtafelgesprek zal er een de rondleiding rond het Kruis zijn. Tijdens deze rondleiding zal er ingegaan worden op de plaatsen waar de bierbrouwers nu precies zaten. De meeste brouwers zaten aan het Kruis of op een steenworp afstand van het Kruis, zodat de rondleiding voor iedereen te behappen is. De rondleiding zal ongeveer een uur in beslag nemen.
De WWW begint om 20.00 uur bij het Schippershuus. Iedereen is hiervan af 19.30 uur van harte welkom. We eindigen de avond bij Grandcafé Het Huis met de Duivengaten, waar we nog wat kunnen nazitten. De avonden zijn voor iedereen gratis en u hoeft u niet op te geven.

Door Henk Boer

Geef een reactie