Hoogeveen – op 2 Februari, Maria Lichtmis, was traditioneel de datum in Hoogeveen de voorloper van het huidige gemeentebestuur bij elkaar kwam.warmewinterwandeling

Bij de Zuiderbrug werden dan de jaarstukken en de nieuwe plannen besproken met de bevolking van Hoogeveen. Dit jaar viert de moderne gemeente ook haar 201ste verjaardag. Dit was voor de organisatie van de Warme Winter Wandeling dan ook een mooie aanleiding om hier iets mee te doen. Op 2 februari a.s. staat de Warme Winter Wandeling dan ook in het teken van beleid en bestuur. Burgemeester Lohuis van Hoogeveen zal het aan de stamtafel in het Schipperhuus hebben het nabijheid en afstand van het bestuur. Staat de gemeente bijvoorbeeld ver van de bevolking af, of juist niet? En welke middelen heeft een gemeente om haar beleid naar de bevolking te brengen? Hoe het nu gaat, is natuurlijk niet van alle tijden. Er zal dan ook verteld worden hoe het bestuur vroeger was geregeld en wat voor consequenties dit had voor de bevolking. Was het bijvoorbeeld inderdaad zo dat de gewone bevolking niets te vertellen had? En op welke wijze kon de ‘man en vrouw in de straat’ invloed uitoefenen?

Na het binnengedeelte is er een korte rondleiding rond het Kruis. Dit was in het verleden het bestuurlijk hart van Hoogeveen. En dat niet alleen. Hier kwamen ook een aantal bestuurlijke gebieden bij elkaar. Er valt dus genoeg te vertellen over panden en stegen. Na de rondleiding, die ongeveer een uur duurt, gaan we nog naar Grandcafé Het Huis met de Duivengaten om nog wat na te praten.

De Warme Winter Wandeling begint om 20.00 uur bij het Schipperhuus en eindigt rond 22.00 uur bij het Grandcafé Het Huis met de Duivengaten. De toegang is gratis al zijn de consumpties natuurlijk wel voor eigen rekening. Belangstellenden hoeven zich niet op te geven. De Warme Winter Wandelingen worden georganiseerd door Albert Metselaar en Marga Zwiggelaar.

Door Henk Boer

Geef een reactie