ELIM – Bijenhouders uit Hollandscheveld, Nieuw-Moscou en Elim hebben te maken met volledige bijensterfte waarvan de oorzaak in onderzoek is. De imkers doen ontzettend goed werk. Bijen zijn enorm belangrijk, niet alleen voor het maken van honing, maar voor onze hele natuur. Voor de bijenhouders is dit is een enorme schadepost, die in de duizenden euro’s loopt.’’ Gelukkig is Bertus ten Caat een inzamelingsactie begonnen voor de getroffen bijenhouders. Er is inmiddels al een paar duizend euro opgehaald, maar nog lang niet genoeg.

De bijen en ook de hommels, zijn dé bestuivers bij uitstek en zorgen voor de bestuiving van ongeveer drie kwart van de land- en tuinbouwgewassen en van ongeveer 15% van de wilde planten – jaarlijks komt de economische waarde van de bijen in Nederland uit op ongeveer € 1 miljard, terwijl de land- en tuinbouw belangrijk bijdraagt aan het nationaal inkomen. De bloemen in de wegbermen, in het openbaar groen en in onze tuinen vinden wij mooi.

Een mooie tuin is een sieraad. Maar al deze bloemen en planten hebben dus ook een belangrijke functie in de voedselvoorziening van insecten en vooral van bijen. Eigenaren en beheerders van grond, maar ook bezitters van kleinere tuinen, kunnen dus een belangrijke bijdrage leveren aan het voortbestaan van bijen. De keuze van het zaadmengsel waarmee bermen worden ingezaaid en van de planten die in tuinen worden aangeplant, bepaalt de voedselvoorziening van bijen. Omdat de massale bijensterfte ook het team “Koopman op pad” niet is ontgaan komt deze wekelijkse videorubriek komende zaterdag met een aflevering over dit onderwerp. In deze aflevering komen de bijenhouders Henk Dekker en Bé Kikkert aan het woord. Een ieder met hart voor de natuur zou deze aflevering moeten zien.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: