Volg de watertorenvalken
HOOGEVEEN – Hoog boven de drukte van de stad leeft een paartje torenvalken in de watertoren van Hoogeveen. Een paar jaar geleden plaatste WMD daar op veler verzoek een webcam. Sindsdien kunnen we live de avonturen van de watertorenvalken volgen. Zo zagen we de afgelopen jaren meerdere jongen opgroeien en uitvliegen. We zijn benieuwd wat 2021 brengt.

Al ruim 40 jaar torenvalken
Er leven al ruim 40 jaar verschillende torenvalken in de watertoren. De toenmalige nestkast is door medewerkers van de gemeente Hoogeveen geplaatst. Hoogeveen had toen nog een gemeentelijk waterbedrijf. Dat is in 1989 overgenomen door WMD. De watertoren van Hoogeveen is gebouwd in 1928 en is de laatste werkende watertoren in Drenthe. Vorig jaar heeft WMD de toren gerenoveerd.

Over de torenvalk
De torenvalk is een kleine, sierlijke valk. Bij de meeste mensen is hij vooral bekend als de vogel die stil in de lucht hangt terwijl hij naar eten zoekt. Dit noemen we ‘bidden’. Hij is gek op muizen, maar als die er niet zijn, staan er ook wel jonge vogels, mussen of grote insecten op het menu. Hij pakt zijn prooien alleen van de grond, want hij is niet snel genoeg om vogels in de lucht te verslaan.

Tekst WMD

Door Henk Boer

Geef een reactie