Regio – Van 11 tot en met 17 april vindt wederom de landelijke Week van de teek plaats. Het voorjaar komt eraan en dat betekent dat meer teken actief worden in het landschap en bijvoorbeeld in tuinen.Vier stadia van een teek - Foto RIVM

Landschapsbeheer Drenthe vraagt in deze week aandacht voor het voor het voorkomen en structureel controleren op tekenbeten. Wil je meer informatie over teken, het voorkomen en behandelen van tekenbeten? Kom dan naar de voorlichtingsavond op 18 mei bij Landschapsbeheer Drenthe in Anderen.

Teken zijn kleine platte spinachtige diertjes. Ze zijn vooral te vinden in bossen, parken en tuinen, op plekken waar de bodem bedekt is met hoog gras, een laag bladeren of mos. Vanuit deze plekken stappen ze over op een passerend dier of mens. Het is dus niet dat teken zich vanuit bomen op mensen laten vallen. Eenmaal vastgegrepen gaat de teek aan de wandel tot hij een plekje heeft gevonden waar hij zich kan vastbijten. Bij mensen is dit veelal in de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

De ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de bacterie Borrelia Burgdorferi wordt veroorzaakt. Door een tekenbeet kan deze bacterie in het lichaam terechtkomen en de ziekte van Lyme veroorzaken. De ziekte van Lyme kent drie stadia: de vroege locale ziekte, de door het lichaam verspreide ziekte en de langdurige of chronische ziekte. Op de plaats van de beet kan een rode ring of (soms blauwachtige) vlek verschijnen, maar dit gebeurt niet altijd. Wordt de ziekte niet tijdig behandeld, kan deze overgaan in het tweede stadium. Kenmerkend voor dit stadium zijn gewrichtsklachten, klachten van de zenuwen, dubbelzien, neiging tot flauwvallen en hartritmestoornissen. In het laatste stadium kan de ziekte langdurig worden en tot huidaandoeningen leiden. Tijdige behandeling is dus erg belangrijk!

Controle van levensbelang
Wil je de ziekte van lyme voorkomen, dan is het belangrijk je regelmatig te controleren op tekenbeten. En een Teek die zich heeft vastgebeten, direct te verwijderen. Doe dit altijd na en bezoek aan het groen, zoals het bos, een park of als je in de tuin hebt gewerkt. Zorg dat je je lichaam en kleding systematisch controleert, om te voorkomen dat je een plek vergeet en mogelijk een teek over het hoofd ziet.

Teek Foto Hans Smit

Toch gebeten?
Verwijder de teek zo snel mogelijk met een pincet of een tekentang. Let op! Gebruik geen alcohol, jodium, zeep of andere middelen voordat u de teek verwijdert. Ontsmet de huid na het verwijderen van de teek. Als de teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, overleg dan met je huisarts of behandeling gewenst is. Heb je de teek binnen 24 uur weggehaald? Noteer de datum in je agenda en houd de komende drie maanden de huid rondom de teek in de gaten. Griepachtige verschijnselen kunnen mogelijk duiden op de ziekte van Lyme. Een rode ring duidt op de ziekte van Lyme en een bezoek aan een arts is in dit geval noodzakelijk.

Op jacht naar de teek
Landschapsbeheer Drenthe organiseert op 18 mei, om 18.30 uur voor vrijwilligers en geïnteresseerden een gratis voorlichtingsavond over teken en de ziekte van lyme. De deelnemers krijgen uitleg over teken, gaan op jacht naar de teek in het Scheebroekerloopje in Anderen en ontvangen gratis een speciale tang om teken mee te verwijderen. Wilt u deelnemen aan de avond? Dan is aanmelden verplicht en kan via de agenda op www.lbdrenthe.nl. De avond vindt plaats in het kantoor van Landschapsbeheer Drenthe, Nijend 18a in Anderen. Let op! Er is plaats voor maximaal 50 personen.

De week van de teek is een initiatief van Stigas in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe en tientallen (groene) organisaties. Meer informatie over de Week van de teek is te vinden op www.weekvandeteek.nl.

Door Henk Boer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.