HOOGEVEEN – Een wespen nest in de tuin kan een probleem zijn. Er hing een enorm nest in een boom vlakbij een huis. Het leek wel alsof de wespen het vogelhuisje hadden overgenomen en er hun eigen fort van hadden gemaakt. De opening was helemaal dichtgemetseld met was. Het was een indrukwekkend gezicht, maar ook een beetje eng. Gelukkig zat het nest hoog genoeg dat de wespen niemand lastigvielen. Als het kouder zou worden, zou het nest vanzelf verdwijnen. Wespen zijn eigenlijk best nuttig, want ze eten veel insecten die vervelend zijn voor mensen, zoals vliegen en muggen.

De wespen die in de zomer voor overlast zorgen zijn de werksters. Zij gaan op zoek naar voedsel als het nest volgroeid is, meestal eind juli. In augustus worden ze extra vervelend, want dan willen ze graag vlees en zoetigheid hebben. Het beste is om rustig te blijven en niet naar ze te slaan. De meest voorkomende wespensoorten in Nederland zijn de gewone wesp (Vespula vulgaris L.) en de Duitse wesp (Vespula germanica F.). Deze worden ook wel limonadewespen genoemd, omdat ze vaak op zoete drankjes afkomen.

Er zijn ook andere wespensoorten, zoals de Saksische wesp (Dolichovespula saxonica F.), maar die zie je minder vaak. Een wespennest kan wel 5000 of meer wespen bevatten. Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen of als hun nest wordt verstoord. Sommige mensen zijn allergisch voor wespengif en moeten meteen naar een dokter als ze gestoken worden.

Geef een reactie