Hoogeveen – De overheveling van taken op het gebied van jeugdzorg, werk en inkomen en hulp aan langdurig zieken en ouderen van het Rijk naar de gemeenten is per 1 januari een feit. In ieder geval formeel, want er is nog een hoop werk aan de winkel.
Wethouder Erik Giethoorn, verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp en zorg die vroeger door de AWBZ werd vergoed, blikt terug op de voorbereidingen, maar kijkt ook naar wat de komende maanden en jaren nog op de gemeenten afkomt.
‘De grote vrees dat het na 1 januari allemaal mis zou gaan bij de gemeente, is ongegrond gebleken’, zegt wethouder Giethoorn. ‘We hebben vroegtijdig geschakeld, in december wisten we al dat het allemaal volgens plan zou verlopen.’ Giethoorn is tevreden over de continuïteit en de overgang naar de nieuwe situatie.
Aan de keukentafel
De gemeente zit sinds november vorig jaar volop in het proces van het indiceren van mensen voor zorg en huishoudelijke hulp. ‘Er zijn gemeenten die dat telefonisch afhandelen. Wij absoluut niet. We doen dit in gesprekken bij de mensen thuis.
Dan bekijken we samen wat nodig is aan hulp en wat mogelijk is. Ook krijgen cliënten actief ondersteuning van onafhankelijke organisaties aangeboden. Daarvoor hebben we onder andere MEE Drenthe gecontracteerd.’
Minder uren
Wethouder Giethoorn constateert wel dat cliënten voortaan minder huishoudelijke hulp krijgen. Hij vindt dat jammer, maar het kan niet anders. ‘Er is zo’n 40 procent minder geld beschikbaar dan vroeger. Daarnaast heeft de minister de subsidie op de eigen bijdrage geschrapt. Dit betekent dat iedereen die een eigen bijdrage heeft de helft van het bedrag meer gaat betalen’, zegt Giethoorn. Nieuwe indicaties gaan pas na een half jaar in, zodat de cliënt de tijd heeft zaken te regelen voor de nieuwe situatie.
700 Herindicaties
Maar het kan minder. ‘Er zijn ook vele gemeenten die helemaal zijn gestopt met de huishoudelijke hulp’, zegt de wethouder. ´Wij hebben daar in ieder geval niet voor gekozen.´ Voor de huishoudelijke hulp zijn tot nu toe ongeveer 700 herindicaties gedaan. Daar zijn vijftien bezwaarschriften tegen ingediend. ´Dat is in vergelijking met andere gemeenten weinig. Blijkbaar doen we het nog niet zo gek´, zegt wethouder Erik Giethoorn.
Bron: gemeente Hoogeveen