Hoogeveen – Acht van de zeventien supermarkten in de gemeente hebben alcohol verkocht aan jongeren onder de achttien jaar. Dat blijkt uit de tweede controleronde van het Bureau Horeca Bijzondere Wetten. De verkoop van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar is sinds 1 januari vorig jaar verboden.

Ontevreden
Wethouder Jan Steenbergen is ontevreden, hoewel het resultaat iets beter is dan bij de eerste controle. Toen verkochten negen van de zeventien supermarkten alcohol aan jongeren onder de achttien jaar. Vijf supermarkten die nu twee keer negatief hebben gescoord, krijgen een uitnodiging voor een gesprek met de wethouder. En vier supermarkten krijgen binnenkort een attentie van de wethouder, omdat ze twee keer positief scoorden op de controlerondes.

Mysterykids
Sinds het verbod op de verkoop van alcohol aan jongeren onder achttien jaar van kracht is, is ook de handhaving op naleving van de wet bij de gemeenten komen te liggen. Daarom is de gemeente vorig jaar in zee gegaan met het Bureau Horeca Bijzondere Wetten. Dit bureau voert een proef uit waarbij zogeheten ‘mysterykids’, jongeren die onmiskenbaar jonger zijn dan achttien, alcohol proberen te kopen in supermarkten.

Mogelijk uitbreiding wijze handhaving
De supermarkten vallen tijdens de twee jaar durende proef buiten het gewone toezicht van Handhaving. De resultaten van de mysterybezoeken worden tussentijd gemeld bij de gemeente en de supermarkt. Na die twee jaar wordt bekeken of deze manier van handhaven wordt voortgezet en uitgebreid kan worden naar de horeca.

Door Henk Boer

Geef een reactie