HOOGEVEEN – Wat als je niets zou kunnen zien? Een vraag waar je niet gauw bij stilstaat maar vandaag, op de dag van de witte stok, valt hier niet aan te ontkomen. Samen met blindengeleide hondentrainer Marlia Oosterhof en haar team en Ida en Gerieke van Hoogeveense Ali heb ik aan den lijve mogen ervaren hoe moeilijk het is om je op straat te verplaatsen met een visuele beperking. Marlia gaf me een geblindeerde bril en een witte stok en ik kreeg de opdracht om de ingang van de kerk te vinden. Het is heel eng om ineens niet meer te kunnen vertrouwen op je ogen.

YouTube player

Mijn enige houvast was de rolstok en de geleidelijn in de Hoofdstraat in Hoogeveen. Al gauw kwam ik in de knel met fietsen, bakken en reclame-opstellingen die te dicht naast, of zelfs op de lijn stonden. Je schrikt echt als je ineens een vlag in je gezicht krijgt of tegen een busje oploopt! En dan had ik nog de begeleiding van Marlia die echte ongelukken voorkwam

Ondertussen wezen we winkeliers en voorbijgangers op de spullen op de geleidelijn. De meeste mensen namen onze aanwijzingen sportief op. Er is geen kwade opzet, mensen staan er simpelweg niet bij stil dat die geribbelde tegels een belangrijke functie hebben.

Toch zijn er officiële regels:

  • links en rechts van een geleidelijn mogen geen obstakels staan tot een afstand van tenminste 60 cm. aan beide kanten!
  • er mogen geen overhangende elementen zijn op minder dan 2,50 m boven de geleidelijn en op de stroken links en rechts van de lijn!

Hier valt dus nog wel wat te verbeteren! Het is een kleine moeite om rekening te houden met mensen met een beperking. Zo zorgen we samen voor een toegankelijk Hoogeveen!

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: