HOOGEVEEN – Ze hebben er ongeveer 160 gedaan en hebben er nog zeker 40 te gaan. “Ze” zijn de vrijwilligers van de Historische Kring Hoogeveen die al zeker drie jaar lang, twee keer per week, in weer en wind, de historische graven op de begraafplaats aan de Zuiderweg restaureren. De leiding, hoewel hij dat zelf ontkent, is in handen van Roelof Mulder. Zijn jarenlange ervaring bij een steenhouwerij komt goed van pas, hij kent de materialen en weet hoe hij de verschillende steensoorten schoon moet krijgen.

Het herstelwerk van de ruim twee eeuwen oude graven is monnikenwerk. Het gaat niet alleen om het schoonmaken van de grafzerken maar ook om het herstellen van de smeedijzeren hekken, de perken en de teksten. Een vrijwilliger laat een champagnekurk zien die hij gebruikt om de gegraveerde teksten weer zichtbaar te maken. Met de kurk wordt de verf voorzichtig op de steen getamponneerd.

De vrijwilligers zijn trots op hun werk. Ze vinden het belangrijk om de grafmonumenten weer tiptop op orde te brengen maar wat hun ook drijft is het plezier dat ze hebben met elkaar. “Ik lag laatst in het gras een steen te verven en toen vroeg een voorbijganger of ik soms aan het proef liggen was”, vertelt een vrijwilliger onder luid gelach van de rest van de groep.

Afgelopen woensdag kregen de vrijwilligers bezoek van wethouder Janita Tabak. Zij sprak namens het college waardering en dank uit voor de geweldige inzet van de groep en benadrukte het belang van het werk voor Hoogeveen.

Door Henk Boer

Geef een reactie