Studenten ontwikkelen winkel-app en maken ambachtelijk houten artikelen

HOOGEVEEN – Woensdag 29 april vond de 3e editie van de Alfa-college Ondernemers Award plaats in Hoogeveen. Met deze jaarlijkse wedstrijd stimuleert het Alfa-college het ondernemen bij studenten in Groningen, Hardenberg en Hoogeveen.Alfa-college Ondernemer Award-ActiveInventory In een korte pitch presenteerden de 10 finalisten hun bedrijf aan de jury en het publiek. Winnaar in de categorie Jong Ondernemen is het studentbedrijf Active Inventory, met een winkel-app. In de nieuwe categorie startende ondernemers sleepte Nathan Bakker de Ondernemers Award in de wacht met zijn ambachtelijke houtbedrijf Windfall Woodshop. De jury loofde de innovatieve kracht van beide winnaars. Wethouder Gert Vos biedt namens de gemeente Hoogeveen de winnaars een coachingstraject aan bij STiB Hoogeveen.

Gastspreker en tevens jurylid Ewout Klok hield een inspirerend betoog over concurrerend ondernemerschap in de tankstation-branche. Hij gaf daarbij sprekende voorbeelden en handige tips voor de mbo-studenten: “Zorg dat je de klant goed bedient en dat je geen ‘nee’ verkoopt. Alle medewerkers zijn hierbij belangrijk. Je winkel moet herkenbaar zijn, in een eigen huisstijl. Wees sportief: ondernemen doe je op eigen kracht, niet door af te geven op de concurrentie.”

Wethouder Gert Vos van de gemeente Hoogeveen heeft talentontwikkeling in portefeuille. Hij vindt het belangrijk dat studenten op school kennis maken met ondernemen. “In Nederland leren we op school hoe we een goede werknemer worden. In Amerika leer je ondernemen. Het is goed dat op steeds meer scholen aandacht is voor ondernemen en een ondernemende houding. Gemeente Hoogeveen biedt daarom de winnaars van de Ondernemers Award een jaar lang coaching en begeleiding aan bij STiB.”

Strijd
Na de voorrondes bleven er 7 studententeams over vanuit het onderwijsproject Jong Ondernemen en 3 finalisten uit de buitencategorie. Deze nieuwe categorie is bedoeld voor de vele mbo-studenten die naast school een eigen bedrijf zijn gestart. De jury had het moeilijk om uit de finalisten de winnaars te benoemen. De innovatieve producten en de uitstekende presentatie gaven de doorslag. Active Inventory uit Groningen is winnaar van de Ondernemers Award voor studententeams Jong Ondernemen. De studenten uit Groningen hebben een winkel-app ontwikkeld. Met deze app kunnen klanten vooraf zien of in de (fysieke) winkel het product van hun keuze op voorraad is. Diverse winkels hebben al belangstelling getoond voor de app.

Nathan Bakker van Windfall Woodshop won de Ondernemers Award in de buitencategorie. Zijn passie voor hout kwam duidelijk naar voren. Hij koopt zelf zijn hout in, waardoor hij de inkoopkosten laag houdt. Vervolgens maakt hij diverse producten van het hout, bijvoorbeeld wijnrekken, artistieke objecten of tafels. Hij wil zijn bedrijf kleinschalig houden, zodat hij alle aandacht kan geven aan het ambachtelijke proces. Nathan volgt de opleiding Hout & Meubel in Groningen.

De publieksprijs ging naar Season Projects. Dit studententeam uit Hoogeveen verkoopt seizoen

Door Henk Boer

Geef een reactie