Hoogeveen – Voor 2015 past Woningcorporatie Woonconcept niet de maximale huurverhoging toe. Huurders met een inkomen lager dan zo’n 34.000 euro bruto per jaar, betalen vanaf juli 2% meer huur. Dat is een half procent minder dan door de overheid is toegestaan. “Woonconcept komt uit een periode met financiële onzekerheid. We staan er nu beter voor en daarom is het ons gelukt de huurverhoging voor 80% van onze huurders te beperken. Daar ben ik erg blij mee”, aldus directeur Sandra Korthuis.

Voor huurders met hogere inkomens geldt wel de maximale huurverhoging (3 of 5%). De huurverhoging is volgens Korthuis nog steeds nodig, ondanks dat de corporatie al zwaar heeft bezuinigd. “Afgelopen jaren zijn projecten stopgezet, is minder geïnvesteerd in onderhoud en zijn zo’n 30 medewerkers ontslagen. We zijn door die ingrepen financieel stabiel. Maar we hebben ook weer geen vet op de botten”, licht Korthuis toe. “En het rijk legt ieder jaar een hogere verhuurdersheffing op. Dat is een onevenredig grote aanslag op de portemonnee van Woonconcept.”

Persoonlijk bericht
Alle huurders van Woonconcept ontvangen in de periode vanaf 14 april tot 24 april persoonlijk bericht over de huurverhoging. Formeel wacht de corporatie nog op advies van de huurdersverenigingen. Maar Woonconcept maakt de plannen voor de huurverhoging nu al bekend, zodat de huurders voldoende tijd hebben om vragen te stellen en te reageren en daarnaast ook voldaan wordt aan de wettelijke termijn bij huurverhoging. Korthuis: “We versturen de brieven aan onze huurders in delen. Zo kunnen we reacties van huurders alle aandacht geven”.

Ieder jaar levert de huurverhoging namelijk extra mails en telefoontjes op. Korthuis: “We willen niet dat huurders langer dan normaal op een antwoord moeten wachten, daarom informeren we hen ruim voor de wettelijke deadline (1 mei). Overigens staan de meest gestelde vragen over de huurverhoging nu al op onze website.”

Positief over toekomst
Volgens de richtlijnen mag een corporatie de huur voor bewoners met lagere inkomens verhogen met 2,5%. Woonconcept kan dat beperken en Korthuis is daarbij voorzichtig positief over de toekomst. “Als we financieel zo stabiel blijven en er dit jaar geen onverwachte tegenslagen zijn, kunnen we in de toekomst wellicht weer een lagere dan de maximale huurverhoging geven. Zo hebben we al besloten om een reservering voor extra heffingen in de begroting 2015 te gebruiken om schulden af te lossen als we geen of beperkt extra heffingen opgelegd krijgen. Aflossen betekent dat we minder rente hoeven te betalen. Dat eventuele voordeel willen wij inzetten voor toekomstig huurprijsbeleid in relatie tot veranderende wetgeving. Of dat ook daadwerkelijk lukt, weten we pas aan het einde van dit jaar.”

Door Henk Boer

Geef een reactie