Hoogeveen – Woonconcept is in februari begonnen met een asbestinventarisatie in Hoogeveen. De corporatie controleert met een steekproef 10% van haar woningbezit.logowoonconsept

De corporatie wil voor haar huurders en medewerkers een veilige en gezonde woon-, werk- en leefomgeving. Inzicht in de aanwezigheid van asbest in de woningen is daarvoor noodzakelijk.

Asbestveilige woningen
Woonconcept werkt aan het asbestveilig maken van haar (ongeveer 12.000) woningen in de gemeenten Meppel, Hoogeveen en Steenwijkerland. De corporatie inventariseert waar en hoeveel asbest aanwezig is met een steekproef. Na de gemeente Meppel waar de inventarisatie begin dit jaar is afgerond, vindt de inventarisatie op dit moment plaats in Hoogeveen. Daarna volgen de woningen van Woonconcept in Steenwijkerland. Als bij de steekproef in een woning asbest wordt aangetroffen, onderzoekt de corporatie ook direct vergelijkbare woningen in de straat of wijk.

Wat is asbest
Asbest is een bouwmateriaal dat veelvuldig is toegepast in veel woningen. Het materiaal is sterk, slijtvast, brandwerend en bestand tegen zuur. Kleine vezeltjes asbest kunnen, als ze vrijkomen, schade veroorzaken aan de longen. Daarom wordt het materiaal sinds 1983 nauwelijks meer toegepast. Sinds 1993 is het helemaal verboden om asbest te verkopen, te gebruiken of te bewerken. Asbest komt nog veel voor in woningen die zijn gebouwd tussen 1945 en 1993. Meer informatie over gezondheidsrisico’s in relatie tot asbest is te vinden op de website van de GGD.

Steekproef bij woningen voor 1994
Woonconcept voert de steekproef uit bij woningen van vóór 1994. Zo krijgt de corporatie inzicht in de aanwezigheid van asbest. Als medewerkers tijdens de inventarisatie risicovolle materialen tegenkomen met kans op het vrijkomen van vezels dan worden deze weggehaald door een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf.

Alle huurders van Woonconcept die een woning van voor 1994 huren, worden per brief geïnformeerd over het onderzoek. Algemene informatie is te vinden op de website: www.woonconcept.nl.

Door Henk Boer

Geef een reactie