HOOGEVEEN – Op 13 juli gaat het gebeuren: Een pullenbok los wedstrijd. De Historische Kring Hoogeveen neemt de organisatie van deze wedstrijd op zich, die van 10.00 – 16.00 uur plaatsvindt (Locatie: Schutstraat nabij Het Kruis).

Dagelijks voeren in Hoogeveen voor 1960 /1970 vele pullenvaarders langs de boeren in de buitengebieden om de volle melkpullen te verzamelen en af te leveren bij de melkfabriek aan de Schutstraat Haagje. Onderweg verzamelden ze zo, op hun kilometerslange vaartocht, de melkpullen. Op de ene plek laadden ze er twee, op een andere plek vier en soms wel zeven tot tien pullen bij. Totdat hun route klaar was. Als ze bij de melkfabriek aankwamen was het dringen geblazen om te zorgen dat de pullen zo snel mogelijk gelost konden worden, zodat ze niet lang doelloos lagen te wachten.

En als je eenmaal aan de beurt was, dan moesten alle volle pullen zo snel mogelijk vanuit hun bok op de wal gezet worden. Daarbij lag de bok in het water en moesten de pullen omhoog afgeladen worden. Buitengewoon zwaar en riskant werk. Het lossen van de pullen was des te zwaarder, omdat de pullenvaarder alle volle melkbussen ook al een keer in de hand gehad had. Daarnaast hadden ze diezelfde ochtend vaak al enkele tientallen kilometers te voet afgelegd, waarbij de bok ook nog eens met handkracht moest worden voortbewogen.

Dat gebeurde met een lange houten stok die de vaarboom werd genoemd. Men is van plan om een bok neer te leggen met daarin twintig, met water gevulde, pullen. Zo’n gevulde pul weegt zeker 25 kilo. Daarnaast ligt een zogenaamd laadperron. Tja, verder kunt u het wel invullen…… Welke deelnemer zet het snelst de twintig pullen met een totaalgewicht van 500 kilo vanuit de bok op de wal? Rechtop en zonder verlies van ‘melk’. We denken met deze wedstrijd een typisch Hoogeveens stukje geschiedenis te laten herleven.

En degene die winnaar van deze wedstrijd wordt mag zich een jaar lang ‘Pullenvaarder van het jaar’ noemen. We roepen bij deze sterke mannen (en vrouwen) uit Hoogeveen op om zich voor deze wedstrijd in te schrijven. Meedoen kan individueel of in teamverband. Er wordt gestreden in duo’s. Het winnende duo speelt onderling de finale om zodoende tot 1 winnaar te komen. Het moet een fantastische uitdaging zijn om je een jaar lang winnaar van deze wedstrijd te mogen noemen. Inschrijven is kosteloos en kan uitsluitend via secretaris@historischekringhoogeveen.nl Als Elim moeten we deze uitdaging aangaan, want wij hebben niet voor niets het Pullevaarders monument.

Geef een reactie