Editie IX met Drops of Green, Keltic Kats en meer.

Hoogeveen – Zaterdag 24 september is alweer de negende editie van het Irish Festival in De Tamboer. Op het programma staan Drops of Green, Keltic Kats, Dubh Linn, Chris Leonard, The Shannons, Fling, The Bradley Bunch en de dansgroep Kilkenny School of Irish Dancing.irishfestival

Het publiek kan tijdens het festival ook kennis maken met andere aspecten van de Ierse cultuur. Zo leert Keltic Kats-frontman Danny geïnteresseerden hoe je een bodhrán bespeelt en kan er Whiskey en Guinness geproefd worden. Het festival start om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.detamboer.nl, 0528-280180 of aan de kassa van De Tamboer.

Het zouden slechts een paar biertjes en één leuke sessie samen worden. Het eindigde in een Ierse pub vol met enthousiast publiek, waarbij Lee, Ross, Jimi en Seán tot in de vroege ochtenduurtjes speelden. Drops of Green was geboren: traditionele Ierse liedjes in een origineel, eigenzinnig jasje waarbij hun zangstemmen perfect op elkaar aansluiten. Niet voor niets de headliner van deze editie.

De drie vrienden Paddy (gitaar), Séan (fluit en bodhrán) en Declan (accordeon) maken al jarenlang samen muziek en zijn een oude bekende op het festival. Voorheen bekend als Finnegans Wake, nu onder de naam Dubh Linn, de oude naam voor de stad Dublin.
Ook Keltic Kats treedt weer aan voor het festival. Met op mandoline, bodhrán en zang Danny, van wie wordt gezegd dat hij kon zingen voordat hij kon spreken. Ook zijn broer Bob zingt en speelt gitaar. Violist Michaeál straalt één en al passie en plezier uit en de typische baslijnen van Matthew zorgen voor de herkenbare Keltic Kats sound.

Chris Leonard is een jong, opkomend Ierse singer-songwriter. In korte tijd wist hij een enorme fanbase van meer dan 150.000 fans op te bouwen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De nieuwe generatie Iers talent klopt aan de deur!
Fling bestaat al sinds 1996, maar speelt sinds 2009 in de huidige formatie met Evertjan (Ierse doedelzak en fluit), Annemarie (fluit, bodhrán en zang), Siard (viool, fluit en zang) en Philip (gitaar en zang). Met een unieke, eigen benadering en invloeden uit jazz, soul, latin en rock ‘n’ roll ontstaan intense interpretaties van ballades en tunes uit Ierland en Schotland en originele composities.
Het Ierse folkduo The Shannons speelt Ierse traditionele muziek, covers, folk en eigen werk. Het duo wordt gevormd door de Ierse Noel en Nederlandse Lynn, die allebei zingen en gitaar en mandoline spelen. Folk ’n Roll!

The Bradley Bunch bestaande uit Sharon, Hendrik, Dick en Jimmy is één van de oudste Nederlandse bands die Ierse muziek speelt. De groep heeft een unieke sound en een repertoire vol jigs & reels, heerlijke ballads en uptempo songs die de voeten laten tappen en de Guinness laten vloeien!
Gevestigd in Den Haag, biedt de Kilkenny School of Irish Dancing lessen aan in de Ierse traditionele dans. Oprichter Sean Kilkenny is afkomstig uit Ierland en tourde de hele wereld over in de jaren ’80 en ’90 met dansgroep Taste of Ireland. Vele leerlingen van de Kilkenny School wonnen al nationale en internationale competities en bereikten onder meer de halve finale van Hollands Got Talent.

Door Henk Boer

Geef een reactie